Úřad Bradáčové zastavil stíhání v kauze Rathova poradce

Praha 9. července (ČTK) - Vrchní státní zastupitelství v Praze zastavilo stíhání sedmi osob v případu daňových podvodů. Kauza se týkala také Filipa Bušiny, blízkého spolupracovníka bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Podle protikorupční policie měl Bušina pomocí fingovaných faktur některých firem v Česku odvádět nižší daně. Skupina měla stát připravit o zhruba 25o milionů korun. S odkazem na dokument státního zastupitelství to dnes napsal server Aktuálně.cz.

Dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová rozhodnutí zdůvodnila tím, že vyšetřovatelé vyčerpali všechny možnosti, jak získat další důkazy, které by popsanou důkazní situaci zvrátily. Bušina byl přitom jediný, kdo v případu vypovídal. Svou vinu ale při výslechu odmítl, píše server.Skupina podle dřívějšího vyjádření policie připravila stát o více než 630  milionů korun. Zejména prý zahrnovala do účetnictví fiktivní  faktury. Kvůli daňovým únikům i legalizaci výnosů z trestné činnosti pak  založila řadu bankovních kont i několik obchodních společností, které měly vysoké příjmy z  reklamních služeb. Pro snížení daní pak statutární zástupci firem zakládali do  účetnictví faktury od společností, které však nevyvíjely žádnou činnost.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Vrchní státní zastupitelství Kauza: Rath

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy