Agentura Vondráčkové uspěla u Ústavního soudu. Zinkasuje 700 tisíc?

Brno - Ústavní soud (ÚS) dal Agentuře MM Praha, která zastupuje zpěvačku Helenu Vondráčkovou, šanci na náhradu škody za nesprávný postup exekutora. V exekučním řízení vedeném proti manažerovi a manželovi Vondráčkové Martinu Michalovi exekutor zaznamenal do soupisu majetku také dva automobily, které však patřily agentuře.

Firma dva měsíce nemohla auta používat a údajně jí vznikla škoda asi 700.000 korun. O její žalobě proti státu musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 2. Původně ji zamítl jako nedůvodnou.

Exekutor podle Ústavního soudu chyboval, když vozidla zapsal i přesto, že měl k dispozici technické průkazy, podle nichž auta nepatřila Michalovi, ale agentuře. Pražské soudy v tom chybu neviděly, technický průkaz podle nich sám o sobě jako doklad vlastnictví nestačí.

Podle Ústavního soudu je však technický průkaz veřejná listina, a pokud neexistují důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho obsahu, musí jej exekutor respektovat. Nelze prý automaticky přisuzovat dlužníkům zlý úmysl a předpokládat, že vozidla schválně převedli na jiné osoby.

Exekuční řízení se týkalo pohledávky 7,2 milionu korun. Michal je jednatelem Agentury MM Praha, která exkluzivně zastupuje Vondráčkovou. Manželský pár v minulosti vedl řadu soudních sporů s vydavateli bulvárního tisku i českým státem.

Například v roce 2009 se soudila za články o údajném potratu. Bulvární časopis Rytmus života se zpěvačce tehdy pouze omluvil. Obhajoba Vondráčkové ale žádala odškodné ve výší 250 tisíc korun. 

Vydavatelská společnost Bauer Media se jí už omluvila na stránkách časopisu. Zpěvačka to ale nepovažuje za dostačující. "Pouhá morální satisfakce, která byla přiznána, je v tomto konkrétním případě spíše výsměchem. Toho si je uvedené periodikum vědomo a notně jej to posílilo v pokračování štvavé a destruktivní kampani vůči ní (Vondráčkové)," uvedla obhajoba ve stížnosti.

"Ústavní soud na rozdíl od stěžovatelky považuje zadostiučinění ve formě omluvy za hodnotné, přiměřeně k určité míře zásahu do práva na ochranu soukromí," uvedl v usnesení senát se zpravodajem Jiřím Nykodýmem.

Sporný článek vyšel s názvem Pravda o mém dítěti nejprve v deníku Blesk. Odtud námět převzal Rytmus života. U soudů sehrálo roli to, že Vondráčková část svého soukromí související s tím, že nemá děti, odhalila krátce předtím v biografických knihách. Média tedy nepřinášela zbrusu nové informace, jen dále posouvala a komentovala už zveřejněné téma.

Související

Vondráčková, Helena

Marie Poledňáková? Zemřela úžasná osoba, která dovedla pobavit národ, vzpomíná Vondráčková

Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět, zemřela v úterý ve věku 81 let. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Největší úspěch ale slavil S tebou mě baví svět.

Více souvisejících

Helena Vondráčková Martin Michal Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy