Šéfku ERÚ Vitáskovou se pokusili zabít. Výtah někdo schválně poškodil

Praha - Předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, která je v současnosti jedním z nejstřeženějších lidí ve státě, se zřejmě tento týden pokusil někdo zabít. Smrt Vitáskové navíc měla vypadat jako nehoda. Televize Nova dnes získala exkluzivní informace o zločinu, jehož pachatel je zatím neznámý. Útok na Vitáskovou se odehrál i přesto, že ji už půl roku hlídá policie.

O Aleně Vitáskové se v poslední době mluví hlavně v souvislosti s takzvanými solárními barony - majiteli solárních elektráren - proti kterým rozjela kvůli cenám elektřiny tvrdý boj. Na druhou stranu i jí samotnou vyšetřuje policie. Ale kvůli častým výhrůžkám ji také chrání. "Já můžu potvrdit, že v poslední době dostala paní předsedkyně zastrašující sms zprávy," potvrzuje mluvčí ERU Jiří Chvojka.

V pondělí někdo poškodil výtah pro auta v domě, kde Vitásková bydlí. Poškození bylo takové, že se výtah mohl zřítit. Na několik hodin v něm uvízl přítel Vitáskové. Ta vše popisuje v hlášení, které sepsala pro ministra vnitra. Hlášení se nám podařilo získat. "Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno," stálo ve vyjádření. Vše se stalo v uzavřených prostorech domu. Není tak vůbec jasné, jak se tam pachatelé dostali.Za čtyři měsíce tři pokusy o zabití

Vitásková nepochybuje, že byl útok namířený na ni. V domě blízko centra Prahy žijí i jiní lidé, které mohli útočníci ohrozit. Nikomu z nich ale nikdo v poslední době nevyhrožoval. Jen Vitáskové. Útok se navíc stal jen den poté, co dům přestala střežit policie. "Je to minimálně třetí incident, velký bezpečnostní incident, za poslední čtyři měsíce," dodává mluvčí ERU Chvojka. Správce domu dostal přísný zákaz o útoku s kýmkoliv mluvit.Vitásková dostala policejní ochranku kvůli tomu, že se někdo pokusil její auto vytlačit z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala bezpečnostní rada státu.ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně. Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny.

Související

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková ve středu vyzvala k rezignaci soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného. Z vědomého porušování zákonů jej před pár dny obvinili i Shahram Zadeh, souzený za daňové úniky, nebo matka Martina Nováka, odsouzeného za vytlačení dodávky ze silnice.
Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ

Soud poslal Vitáskovou do vězení na 8,5 roku. Kvůli solárním elektrárnám

Brno - Krajský soud v Brně dnes nepravomocně uznal předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou vinnou. Podle justice dostaly dvě solární elektrárny v Chomutově od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Do vězení by měla jít na 8,5 roku. Vitásková se vynesení rozsudku neúčastnila, už ale oznámila, že se odvolá.

Více souvisejících

Vitásková, Alena Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy