Soud poslal Vitáskovou do vězení na 8,5 roku. Kvůli solárním elektrárnám

Brno - Krajský soud v Brně dnes nepravomocně uznal předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou vinnou. Podle justice dostaly dvě solární elektrárny v Chomutově od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Do vězení by měla jít na 8,5 roku. Vitásková se vynesení rozsudku neúčastnila, už ale oznámila, že se odvolá.

Rozsudek je nepravomocný. V případě, že bude Vitásková odsouzena pravomocně, skončí v čele Energetického regulačního úřadu bez ohledu na současný spor o to, jestli spadá pod zákon o státní službě. Podle energetického zákona totiž pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin (nebo nedbalostní, který souvisí s výkonem veřejné funkce) přestane splňovat podmínky, které tento zákon stanoví pro předsedu ERÚ.

Vitáskové a dalším sedmi obžalovaným dnes soud udělil tresty v rozmezí 5,5 až do 8,5 let vězení a také vysoké pokuty. Jednání u někdejšího šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka bylo vyloučeno k samostatnému projednání. Z jednání se v minulosti omlouval kvůli nemoci. U bývalé úřednice ERÚ Ilony Florianové soud upustil od potrestání.

K jednání se jako divák dostavil se svými syny otec bratrů Zemků - podnikatel Zdeněk Zemek starší. Oba jeho synové i technici, kteří jim údajně pomohli vytvořit falešné doklady pro udělení licencí, před odchodem z jednací síně popřeli, že by postupovali nezákonně.

Soudce Aleš Novotný uvedl, že elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licencí, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle policie dosud kvůli tomu vznikla státu škoda 300 milionů Kč. Za 20 let provozu obou elektráren mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun.

Elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun si nechali postavit bratři Zemkové. Provozní technici Vladimír Čimpera, Jan Hudeček a také Jaroslav Krym jim k tomu vystavili koncem roku 2010 potvrzení a později revizní technické zprávy, z nichž vyplývalo, že obě zařízení jsou dostavěná a schopná provozu. Podle soudce Aleše Novotného ale věděli, že nejsou dokončena a jsou ve výstavbě.

Další technik Karel Šupina vytvořil podle soudu falešné revizní zprávy k provozuschopnosti elektráren; na těch starých údajně přepsal pouze datum. Soudce zdůraznil, že na ERÚ se pak sešly téměř shodné zprávy; původní a padělané i se stejnými chybami Čimpery ohledně délky kabeláže a hodnoty odporu.

Psali jsme:
Proti rozhodnutí soudu se odvolám, vzkázala Vitásková. Rezignovat nehodlá Zeman nechce komentovat odsouzení Vitáskové, počká na pravomocný verdikt
 

Procesu se účastnil coby divák miliardář Zemek st. Když elektrárnám hrozilo, že nedostanou licence ještě v roce 2010, ale až v roce 2011, což by bylo finančně velmi nevýhodné, podle svědků se do řízení vložil a zajistil, aby ERÚ žádost o tato povolení projednala ještě v poslední den roku 2010. Při procesu se mluvilo o jeho někdejších přátelských vztazích s tehdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaelou Schneidrovou.

Úřednice ERÚ Florianová v poslední den roku 2010 chyby v revizních zprávách a dokumentech nezjistil a po jednání se svým nadřízeným Luďkem Pražákem licence vydala.

Následně Zemkům hrozilo, že o licence přijdou. Jenže tehdejší vedoucí odboru licenci ERÚ Schneidrová doporučila šéfce ERÚ Vitáskové, aby zastavila řízení, v němž by se opět jednalo o licencích pro Chomutov, což Vitásková učinila. Podle soudce to Vitásková udělala za situace, kdy věděla, že jsou pochybnosti o pravosti revizních zpráv a s vědomím, že Schneidrová udržovala v minulosti přátelské vztahy s miliardářem Zemkem starším.

Každý z bratrů Zemků dostal 7,5 roku vězení a pokutu sedm milionů korun. Pokud ji neuhradí, bude podle dnešního verdiktu ve vězení o dva roky déle. Schneidrovou poslal soud na 8,5 roku do vězení. Technici dostali nižší tresty. Advokát Vitáskové Josef Lžičař podal na místě odvolání. Případem se proto bude zabývat olomoucký vrchní soud.

Elektrárny dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren. Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun.

Související

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková ve středu vyzvala k rezignaci soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného. Z vědomého porušování zákonů jej před pár dny obvinili i Shahram Zadeh, souzený za daňové úniky, nebo matka Martina Nováka, odsouzeného za vytlačení dodávky ze silnice.
Ilustrační foto

Proti rozhodnutí soudu se odvolám, vzkázala Vitásková. Rezignovat nehodlá

Brno - Krajský soud v Brně dnes uznal vinnou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Podle něj dostaly dvě solární elektrárny v Chomutově od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Šéfka ERÚ podá odvolání. Kromě této kauzy čelí ještě obžalobě kvůli jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní.

Více souvisejících

Vitásková, Alena solární energie Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 47 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy