Proti rozhodnutí soudu se odvolám, vzkázala Vitásková. Rezignovat nehodlá

Brno - Krajský soud v Brně dnes uznal vinnou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Podle něj dostaly dvě solární elektrárny v Chomutově od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Šéfka ERÚ podá odvolání. Kromě této kauzy čelí ještě obžalobě kvůli jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní.

"Jak jsem již mnohokrát sdělila, využiji všechny prostředky, abych se očistila. V žádném případě nehodlám rezignovat, budu dál bojovat," uvedla Vitásková v prohlášení.

Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky Vitásková považuje kauzu od začátku za vykonstruovanou a za snahu ji odstavit z křesla. "Z toho také vyplývá, že se bude bránit všemi dostupnými prostředky a že dnešní prvoinstanční rozsudek nepovažuje za konečnou věc," řekl Českému rozhlasu.

"Podle názoru obhájců je to buď politická objednávka, nebo soud nevzal v potaz všechny skutečnosti, které měl na stole," uvedl Chvojka. Daný skutek, tak jak byl popsán, se podle ERÚ vlastně nikdy nemohl stát, protože celá věc je stále u správních soudů. Teprve až správní soudy rozhodnou, jak to s licencí a s celým správním postupem bylo, tak teprve potom by možná měla přijít nějaká trestní věc, ale takhle opačně je to zvláštní, dodal.

Vitáskové a dalším sedmi obžalovaným dnes soud udělil tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení a také vysoké pokuty.

Soudce Aleš Novotný uvedl, že elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle policie dosud kvůli tomu vznikla státu škoda 300 milionů Kč. Za 20 let provozu obou elektráren mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun.

Elektrárny dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren. Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě.

Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Podnikatelé proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.

Vitásková čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé státní zástupkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu. Do nově vytvořené funkce byla Vesecká jmenována v roce 2014, podle policie ale nesplňovala podmínky, konkrétně sedmiletou praxi v oboru, což je v rozporu s energetickým zákonem. Stát měl vyplácením platu Vesecké přijít o více než milion korun.

Související

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Vitásková se pustila do soudce, který ji poslal za mříže na 8 let

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková ve středu vyzvala k rezignaci soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného. Z vědomého porušování zákonů jej před pár dny obvinili i Shahram Zadeh, souzený za daňové úniky, nebo matka Martina Nováka, odsouzeného za vytlačení dodávky ze silnice.
Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ

Soud poslal Vitáskovou do vězení na 8,5 roku. Kvůli solárním elektrárnám

Brno - Krajský soud v Brně dnes nepravomocně uznal předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou vinnou. Podle justice dostaly dvě solární elektrárny v Chomutově od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Do vězení by měla jít na 8,5 roku. Vitásková se vynesení rozsudku neúčastnila, už ale oznámila, že se odvolá.

Více souvisejících

Vitásková, Alena Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy