Výbuch v Praze mohl odhalit síť překladišť zbraní

Praha - Naše hlavní město mohlo být překladištěm zbraní pod diplomatickým krytím. Z celé situace kolem palestinské ambasády může být obrovský mezinárodní skandál. To si myslí bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Možná tu mluvíme o celé dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin, kdy se pod diplomatickým krytím uskutečňuje rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje," řekl doslova Šedivý. To je podle něj ta nejhorší varianta.

Šedivý prohlásil, že ze strany Palestinců jde o flagrantní porušení diplomatických norem. Uchovávat nelegální zbraně se totiž nesmí ani na ambasádách, které podléhají diplomatické imunitě. A na té palestinské jich bylo kolem sedmdesáti a vyzbrojily by malou mechanizovanou jednotku.

Celý skandál vypukl poté, co se v budově budoucí palestinské ambasády zabil velvyslanec. Údajně poté, co otevřel trezor, chráněný proti cizímu vniknutí trhavinou. Ta následně explodovala. Kolem celé události se ale množí otazníky a pochybnosti.

Související

Jaroslav Šedivý

Zemřel exministr zahraničí Šedivý, zasloužil se o odchod Sovětů či vstup země do NATO

Ve věku 93 let zemřel v sobotu někdejší český ministr zahraničí, diplomat, spisovatel a historik Jaroslav Šedivý. Celý život se věnoval zahraniční politice, po revoluci vstoupil do služeb diplomacie, zasloužil se o odchod sovětských vojsk z Československa či vstup České republiky do NATO. Byl držitelem vysokých českých i francouzských vyznamenání. O jeho úmrtí dnes ČTK informoval jeho syn Jiří Šedivý.
Ministerstvo zahraničních věcí

Návrat do Evropy. Jiří Dienstbier starší byl pro porevoluční diplomacii zásadní

Osobnost prvního polistopadového ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera byla pro vývoj československé a později české diplomacie zcela zásadní. Zasadil se především o integraci země do západních struktur. Na dnešní konferenci Odpoledne s českou diplomacií, pořádané ministerstvem zahraničních věcí, se na tom shodli bývalí i současní diplomaté, kteří spolu s Dienstbierem po sametové revoluci působili v zahraniční službě.

Více souvisejících

Jaroslav Šedivý Výbuch v Praze (1.1.2014)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 35 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy