Rodina Bartošové bojuje o urnu a žádá Zemana o pomoc

Praha - Prezident Miloš Zeman považuje nedávná slova expremiéra Stanislava Grosse, kdy sdělil, že se obrátil na víru, za pouhé pokrytectví. V obsáhlém rozhovoru pro Blesk sdělil, že pomoc při Grossově cestě na vrchol považuje za jeden ze svých největších omylů. Promluvil také o sebevraždě Ivety Bartošové a kriticky se obořil na jejího bývalého manžela Josefa Rychtáře.

Přiznání Stanislava Grosse prezident nepřikládá velkou váhu, neboť jej vnímá mnoha způsoby. "Zaprvé jako vrchol pokrytectví, zadruhé, když se pan Gross přihlásil k víře, tak by si měl alespoň přečíst evangelium, kde je napsáno, že Kristus říká mladíkovi: rozdej svůj majetek chudým. Nu a pan Gross velmi pochybným způsobem zbohatl, takže jestliže se přihlásil ke Kristu, měl by rovněž rozdat svůj majetek na charitu," sdělil v rozhovoru.

Dodal, že ačkoli to expremiér Gross takto nevnímá, někteří mohou jeho slova považovat za výsměch. On sám jej ale více než 10 let neviděl a nemá o něm skoro žádné informace.

Kriticky se vyjádřil také na adresu podnikatele a miliardáře Zdeňka Bakaly, kteerého považuje za druhého Viktora Koženého. "Domnívám se, že je to člověk, který vysál OKD. Jako důkaz může sloužit to, že před dvěma lety si OKD vyplatilo šestimiliardovou dividendu, a přitom nebyl schopen vytvořit rezervní fond, což každý dobrý hospodář automaticky dělá. Kromě toho to, co udělal s nájemníky bytů OKD, je podle mého názoru vrchol sprostoty," sdělil Blesku.

Souhlasí také se slovy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který Bakalu označil na gaunera. "Já nemám problém s tímto označením. Našel bych celou řadu synonym. Ale v zásadě s panem Zaorálkem souhlasím," tvrdí prezident.

Zhodnotil také prvních sto dnů ministra financí Andreje Babiše a i když přiznává, že je to krátká doba, dokázal na tomto resortu najít negativa i pozitiva.

"Pokud jde o dvě pozitiva, myslím si, že je velmi dobře, že se budou lépe valorizovat důchody, než tomu bylo za Nečasovy vlády, kdy valorizace byla těch žebráckých 45 korun měsíčně. Za druhé pozitivum pokládám to, že bude porodné i na druhé dítě. Pokud jde o negativa, pokládám za chybu, že se oddaluje zákon o prokázání původu příjmů. A zadruhé si myslím, že se zbytečně odkládá zákon o sociálním bydlení, který je plánován až na rok 2016," tvrdí hlava státu.

Bartošové je mu líto, Rychtáře ne

Zeman rovněž promluvil o nedávné sebevraždě zpěvačky Ivety Bartošové, kterou lituje. "Ivety Bartošové je mně líto, rozhodně mi není líto pana Rychtáře," tvrdí nekompromisně prezident.

"Srovnejte ji například s Marií Rottrovou nebo s Hanou Hegerovou. Byla to skvělá zpěvačka, mohla také zpívat také do těch sedmdesáti, osmdesáti let," řekl bulváru s tím, že zpěvačce nejvíce uškodilo její okolí.

V souvislosti se smrtí zpěvačky deník také prozradil, že rodina Ivety Bartošové žádá Miloše Zemana o pomoc. Marně bojuje o urnu s jejím popelem s Josefem Rychtářem, který poskytnout Ivetiny ostatky do rodinné hrobky.

"S panem Rychtářem se prostě opravdu mluvit nedá. Je nám to moc líto, ale nic s tím nezmůžeme. Jedině pan prezident by mohl pomoci," říká bratr zpěvačky Lumír Bartoš.

Matka a sourozenci Ivety Bartošové možná mají u Zemana naději. "Pan prezident se velmi rád s obsahem výzvy seznámí, ale je nutné, aby ji obdržel formou dopisu," sdělil deníku mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Stanislav Gross Iveta Bartošová

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy