Jochová: Když jsem gay nebo lesba, tak nemám co rodit děti

Praha – V parlamentu by se ještě letos mělo hlasovat o novele zákona, která by umožnila osvojení dětí homosexuály v registrovaném partnerství. V praxi by to znamenalo, že biologické dítě jednoho z partnerů by druhý v páru mohl přijmout za svoje. Podle hnutí Proud, které bojuje za práva gay a lesbické menšiny, je takových dětí v České republice nejméně devět set.

Plánovaná novela má podporu napříč politickými stranami, najdou se ale i zarytí odpůrci. „V tomto případě nejsou podstatná práva homosexuálů, ale práva dítěte na rodinu. Rodina je od slova rodit, proto lesby a gayové logicky do tohoto modelu nezapadají. Protože děti rodit nemohou," vysvětlovala pro DV TV Jana Jochová, místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv.

Taková argumentace je podle sociologa Zdeňka Slobody zcestná, protože by podle této logiky neměli na dítě právo ani neplodné heterosexuální páry. „I do homosexuálních párů se rodí děti, ti lidé nejsou neplodní. Často se stane, že dvě lesby osloví kamaráda nebo reprodukční kliniku, dítě odnosí a porodí," nesouhlasí s Jochovou sociolog.

Odpůrkyně homosexuálních adopcí považuje současný vývoj za jakousi zradu. „Nejprve jste chtěli registrované partnerství, tvrdili jste, že o adopce nestojíte. A teď je to jinak. Zajímá mě, kam až to může vést," zlobila se Jochová. Podle Slobody je to ale přirozený vývoj společnosti. Vývoj v homosexuální komunitě přirovnává k ženským právům, která se také vyvíjela postupně.

„Nechápu, jak se do registrovaných párů mohou rodit děti. Když jsem gay nebo lesba, tak nemám co rodit děti. Uzurpují si právo na dítě. Jenže dítě má právo na matku i otce," myslí si zastánkyně rodičovských práv. Dítě prý má právo znát oba rodiče, i v případě, že je adoptované. Gay a lesbická lobby navíc podle Jochové neustále stupňuje svoje požadavky. „Kde je ta hranice? Povolíme adopci taky třeba mormonským rodinám?" nechápe Jochová, kam až chtějí homosexuálové zajít.

Sociolog, který je sám gay, se netají tím, že organizace Proud by ráda dosáhla úplného zrovnoprávnění v otázce rodičovství, v současné době ale usilují pouze o to, aby měli homosexuálové právo osvojit si dítě svého partnera.

„Dítěti, které vychovávají dvě ženy nebo dva muži, hrozí, že bude mít špatný vzor. Základem civilizace je matka a otec. Ti se chovají různě. Ale dva muži se chovají stejně," vysvětluje odpůrkyně adopcí homosexuály svoje postoje. I na to má ale Sloboda jasné protiargumenty.

„Výzkumy dokazují, že děti vychovávané páry stejného pohlaví, nevykazují jinakost. Pouze jsou tolerantnější, protože se často setkávají s lidmi jako vy," říká rázně sociolog a dodává, že ani dva muži v páru se nechovají stejně, protože každý má jiné preference, názory a postoje, stejně jako je to u smíšených párů.

„Jenže podobné výzkumy jsou zmanipulované homosexuální lobby. Gayové a lesby jsou dobře vycvičeni, když chodí do výzkumů. Dobře vědí, co mají říkat a jak se mají chovat," uzavřela diskusi Jochová.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Homosexuálové adopce děti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy