Končící exekutor Vrána zpronevěřil miliony korun, tvrdí jeho nástupce Jícha

Přerov – Předtím, než odešel z postu přerovského soudního exekutora, zpronevěřil Tomáš Vrána několik milionů korun. Tvrdí to jeho nástupce Lukáš Jícha, které ho má v čele Exekutorského úřadu Přerov (EÚP) nahradit v dunu. Kvůli tomu už Jícha také podá trestní oznámení.

Vrána vyjádření Jíchy označil za lež a tvrdí, že převedené peníze nepatřily dlužníkům ani věřitelům. Předávání EÚP novému vedení doprovází neshody pracovníků, kvůli kterým v sídle úřadu v úterý zasahovala policie. Exekutorská komora už nařídila mimořádnou hloubkovou kontrolu v EÚP, který patří v Česku mezi tři největší instituce zaměřené na exekuce.

„Tomáš Vrána spolu s údajným nově jmenovaným generálním ředitelem svého úřadu Jiřím Bílkem vyvedli v úterý z depozitního účtu úschov soudního exekutora na účet společnosti C.M.B CZ FACILITY několik milionů korun," uvedl dnes Jícha. Finance podle něj měly být převedeny na zahraniční účet firmy C.M.B CZ FACILITY s nejasnou vlastnickou strukturu. Podle bankovního výpisu bylo odesláno bylo 3,4 milionu korun.

Podle Jíchy jde o zcela nezpochybnitelnou zpronevěru cizích prostředků, s nimiž nemá Vrána právo disponovat. I proto podá trestní oznámení pro zpronevěru na Tomáše Vránu, Jiřího Bílka a také na advokáta Jiřího Vančuru. Zároveň podá návrh na předběžné opatření, kterým by soud zakázal těmto osobám disponovat depozitními účty exekutora a spisovou agendou.

Vránův mluvčí Kryštof Šabacký ČTK řekl, že z depozitního účtu, na který přicházejí platby od dlužníků a jsou z něj vypláceni věřitelé, nebyly převedeny žádné peníze. „Peníze z účtů Tomáše Vrány opravdu odešly, avšak jedná se o běžné účty, ke kterým má přístup pouze Tomáš Vrána. V žádném případě se nejedná o prostředky dlužníků a věřitelů. Tyto prostředky se převedly z důvodu obchodních aktivit Tomáše Vrány. Nemají žádný vliv na chod EÚP," upozornil.

Vrána ve čtvrtek podle Šabackého předloží „oprávněným orgánům" veškeré výpisy z bankovních účtů exekutorského úřadu. Ty podle něj dokáží, že k žádné dispozici nedošlo, Vrána zároveň podal trestní oznámení na bývalé zaměstnance exekutorského úřadu, kteří podle něj závažně porušili úřední povinnosti. Jícha podle mluvčího pravděpodobně od bývalého vedení exekutorského úřadu ke svému vyjádření obdržel chybné či zavádějící podklady.

O situaci v EÚP se zajímá vedení Exekutorské komory ČR, které je zprávou znepokojena. „Požádala jsem proto předsedu kontrolní komise o provedení mimořádné kontroly na přerovském úřadu," řekla dnes ČTK prezidentka komory Pavla Fučíková. Kontrolní komise si v pátek předvolá Vránu a Jíchu k podání vysvětlení. "Na základě výsledků šetření se Exekutorská komora rozhodne o dalších krocích jako je například podání kárné žaloby či trestního oznámení," dodala Fučíková.

Související

Advokát Tomáš Sokol

Sokol pro EZ: Nechoďte hned k soudu. Koronavirus může zpozdit placení výživného

Jsou zoufalí a mají strach, že skončí před soudem. Drobné živnostníky (OSVČ), kterým vláda zakázala kvůli koronavirové pandemii podnikat nebo jim znemožnila podmínky, trápí, co se jim stane, když k předepsanému termínu neuhradí výživné na dítě. Mnozí podnikatelé nemají žádné úspory a případnou finanční pomoc od kabinetu zřejmě dostanou až ve druhé půli měsíce. „Radil bych oběma stranám postupovat s citem a rozumem. Právo totiž součanou situaci operativně řešit neumí,“ říká pro EuroZprávy.cz slovutný advokát Tomáš Sokol, který reprezentuje Advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák s.r.o.
Soudy, ilustrační fotografie

Bývalý exekutor Vrána se brání: Dluh jsem splatil, návrh na exekuci se mi nezdá

Olomouc - Bývalý soudní exekutor Tomáš Vrána zaplatil dluh zhruba 120.000 korun, kvůli kterému na něj byl v úterý podán návrh na exekuci. Vrána ČTK dnes řekl, že dluh zaplatil hned v úterý. Návrh na exekuci podal muž, jehož exekuční řízení bylo kvůli neplatnému rozhodčímu nálezu zastaveno. Po Vránovi, který do letošního jara stál v čele jednoho z největších exekutorských úřadů v zemi, požadoval vrácení vymožených nákladů exekuce.

Více souvisejících

Tomáš Vrána Exekuce

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy