Správa železnice dnes převzala budovu centra Klinika

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes oficiálně předal budovu, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika. Obdržela ji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Formální předání je součástí převodu budovy mezi úřady. Do budovy se kvůli špatným klíčům úředníci nedostali, prohlédli si jen garáže a zahradu. Aktivisté je dovnitř nepustili.

"O prohlídce bude proveden úřední zápis. Do protokolu zapíšeme, že část objektu jsme nebyli schopni prohlédnout," řekl novinářům mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. S aktivisty podle něj úřad zatím nejedná, jejich součinnost součástí předání nebyla.

Podle Jana Trnky z kolektivu Kliniky ale o další prohlídce jednají s ÚZSVM, původně byla domluvená na příští středu. "Jsme připraveni součinnost poskytnout," uvedl. Zda ale úředníky do budovy pustí nebo ne, zatím říct nechtěl.

O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo.

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu dosud spravoval, o bezplatný převod majetku. Aktivisté spekulují o tom, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

SŽDC podle Ptačinského plánuje budovu rekonstruovat, poté v ní budou její zaměstnanci. "Měla by tu sídlit Správa železniční geodézie, která má desítky zaměstnanců a zatím sídlí v komerčním pronájmu," vysvětlil mluvčí. Podle aktivistů ale bude pro změnu užívání budovy potřebná i změna územního plánu, takže nové využití může mít budova třeba až za čtyři nebo pět let.

Související

Vyklízení centra Klinika

Aktivisté to vzdali. Po sedmi dnech opustili střechu Kliniky

Skupina aktivistů dnes odpoledne sestoupila ze střechy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. ČTK to řekl zástupce Kliniky Arnošt Novák. Upozornil na to Seznam Zprávy. Na střeše byla skupina asi pěti lidí od čtvrtka minulého týdne. Byli jediní, kteří budovu po zásahu exekutora neopustili. Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014.

Více souvisejících

SŹDC (Správy železniční dopravní cesty) Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Klinika (sociální centrum)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 21 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy