Kněžínek zkritizoval Duku. K návrhu povinného oznamování zneužívání je skeptický

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) zkritizoval návrh povinného oznamování sexuálního zneužívání, který prosazuje arcibiskup Dominik Duka. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Ministerstvo se k návrhu staví skepticky, potvrdil ČTK mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Neznamená to však podle něj, že se vláda novelou nebude zabývat.

Duka zaslal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) návrh novely trestního zákoníku, jež by zakotvila povinnost oznámit možné znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití u osob mladších 16 let. Za neoznámení činu by hrozilo stíhání, a to i mladistvým. Podle Kněžínka by to ale mimo jiné narušilo důvěru dětí k blízkým, kterým se s případným zneužitím svěří.

"Pokud dítě nalezne sílu překonat strach, stud a další velice silné negativní pocity, a svěří se se svými prožitky jakékoli osobě, neměli bychom jej 'odměnit' tím, že tuto osobu donutíme pod hrozbou trestněprávního postihu jeho důvěru porušit a čin oznámit," uvedl podle serveru Kněžínek v reakci na novelu. Právní úprava musí podle ministra zohledňovat vazby mezi blízkými. "Je očividné, že prolomení nebo narušení těchto vazeb může způsobit oběti další trauma a že představuje riziko další viktimizace oběti," doplnil.

Novela, kterou pro Duku připravil advokát Ronald Němec, by podle ministra kromě prohloubení traumatu, které vznikne oběti zneužívání samotným činem, vystavila traumatizaci i oznamovatele činu. Oznamovací povinnost by podle ministra také mohla prolomit lékařské tajemství, protože by se vztahovala i třeba na lékaře.

Pražský arcibiskup kardinál Duka s názorem ministra nesouhlasí. Blízké osoby musí podle něj za oběti převzít odpovědnost, píše server. Za neoznámení zneužívání by chtěl kardinál stíhat i mladistvé ve věku od 15 let. "Domnívám se, že osoba starší 15 let a mladší 18 let je již dostatečně rozumově a osobnostně vyspělá, aby dokázala převzít odpovědnost, že je zde osoba, které je takto ubližováno, případně je trestný čin vůči ní připravován. Zvláště pokud jde o spolužáka či kamaráda," řekl Duka serveru.

Duka oznámil přípravu návrhu povinného oznamování sexuálních zločinů na začátku března poté, co v České televizi promluvilo několik údajných obětí zneužívání ze strany katolických duchovních. Česká katolická církev také následně oznámila, že zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním.

Duka byl v letech 1986 až 1998 nejvyšším představeným v dominikánském řádu. V té době a také na začátku 21. století se podle médií stalo několik lidí oběťmi zneužívání páchaného členy řádu. Česká dominikánská provincie nyní uvedla v prohlášení pro média, že dominikáni podezírají asi šest lidí ze svých řad, že se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání.

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, směřující k pozastavení kněžské činnosti a izolaci od potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen, protože si to podle dominikánů nepřály samy oběti a nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek sexuální zneužívání Dominik Duka Církev

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy