Zeman odmítl dovolání v kauze Nečesaného, muž obviněný z vraždy zproštěn viny

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného, který čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Zproštění je tak definitivní. Zeman nevyhověl podnětu Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které se s rozsudkem neztotožňovalo a navrhovalo obrátit se ještě na Nejvyšší soud. ČTK to řekl Zemanův mluvčí Petr Malý. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.

Podle Malého nelze dovolání opřít o žádný ze zákonných dovolacích důvodů. "Tímto mimořádným opravným prostředkem nemůže nejvyšší státní zástupce dosáhnout přezkoumání skutkových okolností případu, jak byla zjištěna soudem prvního stupně a potvrzena soudem odvolacím, a nemůže ani zpochybnit proces hodnocení důkazů těmito soudy," uvedl Malý.

Obžaloba však byla podle Zemana podána důvodně. "Bylo tedy na místě věc projednat v řízení před soudem, a nechat tak průchod spravedlivému procesu," řekl Malý. Nečesaného, který strávil dva roky ve vězení, zprostil letos po řadě zvratů definitivně Vrchní soud v Praze. Rozhodující byl předešlý nález Ústavního soudu.

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před šesti lety, hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího studenta Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že uhodil ženu do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Hradecký soud mladíka nejprve opakovaně poslal do vězení, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Vrchní soud rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání a loni i druhou změnu soudního senátu. Nečesaný ale podal stížnost, které Ústavní soud vyhověl a změnu senátu zrušil.

"Z hlediska ústavních zásad to přesahuje meze, které může Ústavní soud respektovat. Věc se dostala do stadia, kdy je třeba říct dost a konečně rozhodnout," uvedl tehdy ústavní soudce Jan Filip. Poté už vrchní soud zprošťující rozsudek potvrdil. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička v odůvodnění uvedl, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost.

Jeho výrok se stal podnětem k další ústavní stížnosti, podle které Lněnička zneužil svou moc a v podstatě označil Nečesaného za vinného, ačkoliv jej formálně obžaloby zprostil.

Související

Pavel Zeman

Bývalý šéf žalobců Zeman by mohl zamířit do Haagu, nominaci posoudí vláda

Ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu za Českou republiku ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy, podle něhož Zemana vybrala komise ze dvou kandidátů. O funkci se ve výběrovém řízení ucházela ještě současná předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.
Pavel Zeman

NSS zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího žalobce Pavla Zemana

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat.

Více souvisejících

Pavel Zeman Lukáš Nečesaný Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy