Brownfieldy? Stát je chce řešit, vidí v nich potenciál

Stát chce řešit situaci takzvaných brownfieldů, tedy nevyužitých a zanedbaných území, která zůstala po průmyslové výrobě nebo vojácích. A umožnit jim najít nové ekonomické nebo veřejně prospěšné využití. Podle agentury CzechInvest je v Národní databázi brownfieldů 3500 lokalit, z nichž je přes 450 veřejně nabízeno investorům. Ministerstvo průmyslu proto aktualizovalo Národní strategii regenerací brownfieldů, kde navrhuje opatření až do roku 2024. Návrh dnes schválila vláda. Vzniknout má i meziresortní skupina.

Cílem aktualizovaného plánu je podle materiálu, který má ČTK k dispozici, vytvořit koordinovaný přístup pro regeneraci brownfieldů, který umožní zanedbaným lokalitám najít využití. Aby mohly přispívat k dalšímu rozvoji měst a obcí. Stát totiž očekává do roku 2024 zvýšený zájem investorů o podnikatelské výrobní a skladovací plochy.

MPO také navrhuje, aby se situací brownfieldů zabývala nová mezirezortní pracovní skupina, kterou budou tvořit zástupci ministerstva průmyslu, životního prostředí, pro místní rozvoj i zemědělství. Nové podnikatelské nemovitosti by se podle návrhu MPO měly směřovat na plochy brownfieldů, nikoliv na zelené louky.

Vytvořit se má i nový program pro regenerace urbánních brownfieldů, aby obce mohly čerpat peníze na regeneraci pro bydlení a další občanskou vybavenost. Do roku 2021 by měly vzniknout dotační programy pro asanaci-rekultivaci brownfieldů, s nimiž se obce potýkají. Ještě letos by se měla do podpory zapojit Českomoravská záruční a rozvojová banka. Ve spolupráci s ní má vzniknout vhodný nástroj, například revolvingový fond, zaměřený na regeneraci brownfieldů s potenciálním komerčním využitím. Nástroj bude prostřednictvím zvýhodněného financování motivovat k využití rozvojových ploch brownfieldů, uvádí se v materiálu.

V letech 2007 až 2014 se podle odhadů podařilo regenerovat zhruba 15 procent ploch brownfieldů. Přesto velká část z původně odhadovaného počtu 10.000 až 12.000 brownfieldů zůstává stále nevyužita a další nové vznikají. Kromě databáze CzechInvest přitom podle materiálu existují i další databáze ve správě několika krajů a měst.

Ze zkušeností krajů a měst vyplývá, že největšími překážkami pro znovu využití těchto území jsou majetkoprávní vztahy, finanční náročnost revitalizace, kontaminace lokalit a konkurence nabídky ploch připravených na zelené louce. Investoři vnímají pak jako překážku časový horizont a nedostupnost úvěrů pro projekty regenerací.

Související

Jozef Síkela

Americké investice v Česku prohlubují vzájemné vztahy mezi zeměmi

USA patří mezi největší země dle počtu realizovaných investic v České republice. Nejvíce investičních projektů bylo zaměřeno na automobilový průmyslu, strojírenství, letectví nebo vývoj softwaru. Na prvním U.S. - Czech Business fóru, které pořádala v týdnu Ambasáda Spojených států amerických na pražském Žofíně, představila agentura CzechInvest své služby zahraničním investorům. Akce se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Více souvisejících

czechinvest ministerstvo průmyslu Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy