Léčebné konopí i pro děti? Vláda chystá velké změny v zákoně

Praha - Od 1. srpna 2015 by mohly léčebné konopí ve výjimečných případech dostávat i děti a vedle specialistů by ho nově mohli předepisovat také praktičtí lékaři. Návrh by měl také zabránit tomu, aby pacienti sháněli drohu na černém trhu.

Léčbu konopím povoluje zákon v ČR už dva roky na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Počty léčených pacientů jsou zatím minimální. Lékaři mají na léčbu rozdílné názory, někteří ji podporují, jiní soudí, že mají dostatek klasických léčebných prostředků a konopí nepotřebují.

Nově by léčebné konopí mohli předepsat také dermatologové, oftalmologové či geriatři. Vedle inhalace a ústního podání by se podávalo také ve formě masti, balzámu nebo čípku. Pro děti se počítá jen s formou zevního podání.

Podle odůvodnění ministerstva zdravotnictví umožní navýšení z 30 na 180 gramů sušené drogy měsíčně, aby pacienti, kterým dosavadní povolená dávka nestačila, si nemuseli "dokupovat" drogu na černém trhu a vystavovat se konfliktu se zákonem. Rozšířením spektra povolených druhů dostanou lékaři možnost lépe upravit léčbu podle individuálních potřeb a stavu pacienta. Lékař vyznačí na elektronickém receptu vedle druhu konopí také procento obsahu účinných látek.

Konopí pro léčebné použití jsou sušené samičí květy rostliny Cannabis sativa L. nebo Cannabis indica Lam. Konopí pro léčebné použití obsahuje řadu účinných složek, mezi nimi Δ-9-tetrahydrocannabinol (THC) a cannabidiol (CBD), dále též vonné látky (terpeny). Účinky konopí způsobuje hlavně THC, ale i další látky – jako např. CBD – mohou ovlivňovat účinnost tohoto podpůrného léčivého přípravku. Konopí pro léčebné použití vydávané v lékárnách splňuje kvalitativní požadavky na léčivé látky používané pro přípravu v lékárnách. Je indikováno ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění, jedná se o léčbu podpůrnou.

Konopí pro léčebné použití je obvykle pacienty dobře snášeno. Vzhledem k tomu, že již malé dávky často přinášejí dostatečnou úlevu, jsou nežádoucí účinky pozorovány spíše ve výjimečných případech. Pokud nastanou, bývá příčinou buď vyšší dávka, nebo kombinace s alkoholem či podobnými látkami. Ve většině případů jsou nežádoucí účinky mírné a obvykle odezní během několika dní, informuje sukl.cz.

Mezi známé nežádoucí účinky při léčbě s použitím konopí pro léčebné použití patří: změny nálady, nespavost a bušení srdce, halucinace, pocit závratě, ospalost nebo zmatenost. Projeví-li se výrazné změny psychického stavu, informujte neprodleně svého lékaře.

Dalšími nežádoucími účinky jsou: uvolnění, záchvaty smíchu, pocit hladu, zvýšená citlivost smyslů – např. vnímání barev a hudby, apatie, zkreslené vnímání času a prostoru.

V případě užití vysoké dávky se může dostavit pocit euforie, který pomalu odeznívá do pocitu spokojenosti a klidu. Změněné vnímání může způsobit pocit zmatku. Tyto účinky po několika hodinách odezní.

Související

Více souvisejících

Konopí ministerstvo zdravotnictví děti

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy