Cikrt se pustil do homeopatik: Je to šamanismus. A přišla reakce

Praha - Homeopatie představuje nejrozšířenější obor takzvané 'alternativní' medicíny. Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví ale tvrdí, že jde pouze o placebo efekt a šamanismus. To se nelíbí homeopatovi Tomášovi Karhanovi.

Společnost Boiron po pěti letech výzkumu zveřejnila studii o účincích homeopatie. "Je to studie, která běží už několik let a postupně jsou z ní uvolňovány výsledky. Je potřeba zdůraznit, že je to studie sponzorovaná, a dokonce vedená lidmi od výrobce těch cukrových kuliček, tedy těch tzv. homeopatických léků," uvedl pro Český rozhlas Plus Tomáš Cikrt.

"Je to studie, kterou je nutné brát s rezervou. Ty dílčí výsledky, které jsem dosud viděl, svědčí o tom, že lidé – pokud s nimi lékař laskavě hovoří a dělá kolem toho ten šamanismus s homeopatickými léky – tak trpí méně úzkostmi a lépe spí. Ale všechno je to efekt placeba," dodal.

Tomáš Karhan, pediatr a homeopat, ale tvrdí, že o placebo nejde. "Rozhodně to placebo není. Jsem dětský lékař s dlouholetou praxí a používal jsem jak metody běžné medicíny, tak metodu homeopatickou. Hezký způsobem mi to rozšířilo spektrum. A ty pseudoargumenty, které jsou tu uváděny – že se jedná pouze o placebo – tak celá moje praxe a životní zkušenost plus výsledky řady studií toto rozporují. Nejedná se o placebo, jedná se o léky," podotkl.

"Nejsme pomatenci, jsme soudní lidé, kteří vyhodnocují výsledky své práce podle toho, jestli to funguje," dodal lékař. "Začít si tady vykládat o individuálních zkušenostech je něco, co by nás přivedlo na scestí," opáčil Cikrt.

Následně zmínil australský výzkum, který udělal souhrn všech dosud provedených studií různých organizací po celém světě na téma homeopatie. "Zahrnuli 57 všech velkých hodnocení, ve kterých bylo 176 klientských studií u 68 různých zdravotních stavů. Výsledek byl jasný: není žádný důkaz, že by homeopatie účinkovala jinak než placebo. Autoři studie říkají – pozor, aby pacienti nezanedbali jinou léčbu, kterou potřebují," uvedl.

Související

Tomáš Cikrt Rozhovor

Covid ukázal, že jsme nezvládali ani chřipku. Hamáček nám může udělat v Evropě ostudu, říká Cikrt

ROZHOVOR - Vyhrožovat policií nezávislému kontrolnímu úřadu považuje bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt za skandální. Naráží tím na osobu ministra vnitra Jana Hamáčka, kterému vadí postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv v případě prověřování dodávky roušek seniorům. Současný šéfredaktor Zdravotnického deníku v rozhovoru pro EuroZprávy.cz také poukázal na skutečnost, že Česko v minulých letech nezvládalo ani epidemie chřipky. "Nechali jsme ji být a bylo nám jedno, kolik zemřelo lidí. Covid teď ukázal naše neodpovědné chování," říká.
Petr Fiala

Dohra sobotního Moravce: Experti vypráskali Babiše, Fialu i moderátora

Zdravotnictví. Jedno z témat, které v posledních dnech hýbe českými politiky, vygradovalo tak daleko, že Česká lékařská komora hovoří o devastaci. Proto o něm vášnivě debatoval v televizi premiér Andrej Babiš s lídrem opoziční ODS Petrem Fialou. Kritici ale ani jednoho z nich nešetřili.

Více souvisejících

Tomáš Cikrt léky

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy