Lékařská komora se brání e-receptům zuby nehty, zvažuje i trestní oznámení

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby nová Sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného e-receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli e-receptům skončí a není za ně náhrada, varoval už v sobotu na sjezdu ČLK její prezident Milan Kubek.

Lékaři by podle zákona měli eRecepty vydávat od 1. ledna 2018. Komora je vyzvala, aby v případě nutnosti i po Novém roce předepisovali léky "jakýmkoliv možným způsobem".

"Dostupnost lékařské péče nesmí být ohrožena kvůli neuváženému experimentu," odhlasovali si lékaři velkou většinou v jednom ze sjezdových usnesení. Komora bude bránit své členy, kteří by se dostali do problémů kvůli tomu, že předepíšou pacientovi lege artis potřebný lék klasickým způsobem.

Podle prezidenta komory Milana Kubka to není výzva k nedodržování zákona, ale signál, že péče o pacienta musí být na prvním místě. "Pro ČLK je nejvyšší hodnotou prospěch pacienta. Pacient nemůže být trestán tím, že nedostane svůj lék, jenom proto, že lékař není například schopen vystavit elektronický recept," řekl novinářům Kubek.

Sjezd také uložil představenstvu ČLK, aby zvážilo podání trestního oznámení na neznámého pachatele - iniciátora povinné elektronické preskripce. Cílem je zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí a zda v důsledku nepovedou k obecnému ohrožení životů a zdraví lidí, odhlasovali si lékaři.

Elektronické recepty jsou nyní dobrovolné, ovšem od 1. ledna příštího roku budou povinné. Pacient by podle Kubka měl mít možnost volby, zda přijme klasický, anebo elektronický recept. Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře. Podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara by ale taková možnost šla proti smyslu zákona.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen mailem nebo sms zprávou.

Lékaři se obávají sankcí za nedodržování povinnosti. Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta na sjezdu komory slíbil, že ústav bude k lékařům po 1. lednu přistupovat vstřícně a benevolentně.

Účastníci sjezdu lékařské komory také požadují výjimku z EET pro soukromé lékaře, jejichž hotovostní příjmy jsou zanedbatelné. Obecně trvá kritický názor komory na způsob, jakým stát přistupuje ke zdravotnictví. "Krize ekonomická, personální ve zdravotnictví trvá. Před rokem a půl jsme byli nuceni deklarovat, že za stávajících podmínek nejsme schopni garantovat kvalitu a bezpečnost lékařské péče. Bohužel se na tom nic nezměnilo," míní Kubek.

Související

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept i v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Více souvisejících

e-recepty česká lékařská komora Zdravotnictví lékaři Milan Kubek elektronická evidence tržeb EET

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy