Nečas projedná odchody lékařů s lékařskou komorou i odboráři

Praha - O plánovaném odchodu asi čtyř tisíc lékařů z českého zdravotnictví bude premiér Petr Nečas (ODS) v pátek jednat s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem i předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) Martinem Engelem. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí vlády Jan Osúch.

Dosud se konala jednání se zástupci Lékařského odborového klubu (LOK), České lékařské komory (ČLK) a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Jednání však nebyla příliš úspěšná. "Ministr nepředložil žádný konkrétní návrh. Jen jsme se dozvěděli, že nic z toho, co navrhujeme, není realizovatelné," tvrdil prezident ČLK Milan Kubek.

Ministr Heger tvrdí, že pondělní schůzka byla jen informativní a na odbory apeloval, aby lékaři své výpovědi odložili o půl roku. "V tomto časovém horizontu by se mohlo jasně ukázat, jestli ministerstvo svoje sliby plní a tu reformu skutečně rozjelo," vysvětlil.

Předseda LOK Martin Engel je dosavadním jednáním zklamaný. Na premiéra se obrací právě proto, neboť od ministerstva neočekává žádné akceptovatelné návrhy. Upozornil také na to, že akce Děkujeme, odcházíme je už rozběhnutá a dá se jen těžko zastavit.

V pátek se s Engelem i Kubkem sejde rovněž ministr Heger. Ve čtvrtek prozradil, že lékařům nabídne několik kroků, které by mohly uspokojit jejich požadavky. Stále však platí, že nesplnitelné požadavky garantovat nemůže.

Za takové označuje zvýšení platů o 1,5násobek pro lékaře s čerstvým diplomem a trojnásobek pro plně kvalifikované doktory.

Návrhy jsou podle jeho slov solidní. "Naše možnosti jsou omezené a mandát od vládní koalice je jasný. Tedy zejména to, že do zdravotnictví v dohledné době nepřitečou žádné peníze z rozpočtu," řekl Heger.

Poprvé se ministr Heger sešel s lékařskými odboráři i ČLK oficiálně ve čtvrtek minulý týden. Jednání se týkalo výhradně chystaného odchodu lékařů. Ministr se snaží najít cestu, jak se vyhnout krizovým scénářům a březnovým problémům v nemocnicích. Lékaři zase žádají pro svou práci lepší podmínky, především zvýšení platů a omezení přesčasů.

V protestní akci odborů Děkujeme, odcházíme podalo výpověď zhruba 3800 lékařů. Nejhorší situace je na Vysočině, kde chce odejít téměř 60 procent doktorů. V Praze je to každý desátý.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy