Korupční kauza v Praze bobtná. Policie kromě nemocnic zasahovala i v domovech důchodců

Praha - Policisté kromě pražské Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku zasahovali i v dalších sociálních zařízeních provozovaných Prahou. Státní zástupce již obvinil pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. V hledáčku policie je i devět příspěvkových organizací v sociální oblasti ve Středočeském kraji.

"V několika námi zřizovaných zařízeních včera dopoledne zasahovala policie. Žádný statutární zástupce těchto organizací nebyl podle našich informací obviněn. Zástupci organizací jsou procesně v pozici svědků a jsou vázáni mlčenlivostí," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Magistrát prý nemá všechny informace, ale typově se jednalo o domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem.

Podle serveru iRozhlas.cz je za manipulací zakázek podnikatel Tomáš Horáček, který na severu Čech sháněl fiktivní straníky pro ČSSD. Údajně si řekl o úplatek 4,5 milionu za to, že zprostředkuje zakázku na stravování pro Nemocnici Na Františku za 33 milionů korun. Schůzku s ředitelem mezinárodní cateringové firmy mu měla zprostředkovat tehdejší šéfka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Ředitel firmy odmítl a Horáček mu měl sdělit, že jeho firma bude mít problém zakázku získat, neboť nechá změnit podmínky tendru.

Zda se o zmíněného podnikatele skutečně jedná, nechtěla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdit. 

Policisté zasahují také v devíti ústavech ve Středočeském kraji. "Jednotliví ředitelé těchto zařízení byli vyzváni k maximální součinnosti a s vyšetřovateli by měli plně spolupracovat," uvedla radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD). 

Vyšetřovatelé již zadrželi ředitele Bulovky Františka Nováka, který nemocnici vede od konce dubna. Policisté prý zasahovali také nedaleko Kladna u bývalé ředitelky nemocnice Vrbovské, kterou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal v lednu. Zadržený Novák působil v nemocnici jako provozně-technický náměstek a byl po odvolání Vrbovské pověřený vedením nemocnice. V nemocnici pracuje od roku 2012.

Související

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Více souvisejících

Středočeský kraj veřejné zakázky sociální péče Praha nemocnice na bulovce Nemocnice na Františku Tomáš Horáček (podnikatel)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy