Policie stíhá šéfa Nemocnice Na Františku i podnikatele Horáčka

Praha - V kauze manipulace veřejných zakázek v některých pražských nemocnicích bylo zadrženo celkem 11 lidí. Policisté obvinili ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, severočeského podnikatele Tomáše Horáčka nebo exmanažera společnosti Eurest Martina Tvrdoně. Stíhání čelí také nástupce Eurestu, společnost Compass Group Czech Republic. Dnes probíhají výslechy, o uvalení vazby bude soud rozhodovat v sobotu.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ve čtvrtek uvedla, že státní zástupce obvinil pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Případ souvisí se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce v Praze.

"Sděleno má pan Horáček, doktor Robert Zelenák, doktor Martin Stříteský, inženýrka Jitka Ulrichová a Antonín Tvrdoň. Jako právnická osoba Compass Group Czech Republic, dříve Eurest," uvedl pro iRozhlas.cz jeden z Horáčkových advokátů Jiří Teryngel.

Horáčka prý kriminalisté považují za ústřední postavu rozsáhlé kauzy, kterou od čtvrtka vyšetřují. Jitka Ulrichová je manažerkou společnosti Veřejné zakázky s.r.o. a Martin Stříteský přednostou kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Policie aktuálně podle obhájce Teryngela obviněné vyslýchá. Horáček proti obvinění podá stížnost. Zelenák se podle policie podílel na manipulacích se zakázkou na stravování, úplatek pět milionů korun měl dát někdejší manažer cateringové firmy Eurest Tvrdoň. Nástupnická společnost Eurestu, firma Compass Group, obvinění odmítla komentovat. 

"Právě probíhají výslechy podezřelých a obviněných osob, takže na základě těchto výslechů a zajištěných důkazů doposud se státní zástupce rozhodne s policejním orgánem, zda přistoupí k dalšímu obvinění," řekla ČT Bradáčová. 

Související

Marek Šnajdr

Šnajdr striktně odmítl obvinění v kauze Bulovka. Zvažuje další právní kroky

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr odmítl při dnešním policejním výslechu obvinění související s údajným zmanipulováním zakázky pražské Nemocnice Na Bulovce. Novinářům to řekl jeho právník Lukáš Trojan s tím, že policie Šnajdra viní z přijetí úplatku 50.000 korun. Dodal, že jediným důkazem proti jeho klientovi je nepravdivá výpověď již dříve obviněného podnikatele Tomáše Horáčka. V kauze čelí stíhání pět lidí a dvě firmy.

Více souvisejících

Tomáš Horáček (podnikatel) Robert Zeleňák (Nemocnice na Homolce) Nemocnice na Františku Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) veřejné zakázky Korupce Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy