Vojtěch dostal košem. Odvolaný přednosta Šimetka odmítl návrat do FN Ostrava

Odvolaný přednosta porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava Ondřej Šimetka dnes odmítl návrat do funkce. Nabídl mu ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který to řekl novinářům. Šimetka to zdůvodnil ztracenou důvěrou v ředitele nemocnice Evžena Machytku, který jej odvolal. V Ostravě se dnes ministr setkal s primátorem Ostravy Tomášem Macurou i hejtmanem Ivo Vondrákem (oba ANO). Představitelé regionu uvedli, že podle nich by bylo nejlepší, aby v souvislosti s vyhrocenou personální situací v nemocnici Machytka rezignoval. Ten to ale odmítá.

Šimetku před několika dny kvůli údajnému manažerskému selhání odvolal právě Machytka. Jeho rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole. Po únorové výměně vedení byl Šimetka již čtvrtým přímo odvolaným přednostou v největší nemocnici v kraji. "Nedošlo k obnovení důvěry. Řekl jsem panu ministrovi, že buď já nebo doktor Machytka," řekl dnes Šimetka ČTK. Podle něj nese odpovědnost za situaci Machytka, politickou pak ministr zdravotnictví.

Machytka dnes novinářům řekl, že odmítnutí návratu Šimetky bere jako fakt. Řekl, že má už adekvátní náhradu. "Konkrétně ale ještě nechci jmenovat," uvedl ředitel s tím, že v tuto chvíli nevidí důvod, proč by měl rezignovat. Jednání s ministrem označil za konstruktivní.

Vojtěch dnes řekl, že přijel zjistit, jaká je situace v nemocnici. Setkal se s představiteli kraje i Ostravy. Jednal i s přednosty a zaměstnanci, výsledek jednání ale nekomentoval. "Zaměstnanci jsou pro mě hlavní stranou. Chci si je vyslechnout. Pak se rozhodnu," uvedl před jednáním s nimi Vojtěch. Dodal, že toto rozhodnutí nepadne dnes. Macura řekl, že podle něj by mělo padnout do několika dnů.

Personální změny v nemocnici vyvolaly kritiku vedení zdravotnického zařízení. Eskalovala právě po odchodu Šimetky, který je uznávaným odborníkem. Proti jeho odchodu protestovali nejen zaměstnanci nemocnice a odbory, ale i vedení a studenti Ostravské univerzity či představitelé města a kraje. Petici sepsali i pacienti. Machytka odvolání Šimetky zdůvodňoval pochybeními souvisejícími s protahující se dostavbou Pavilonu péče o matku a dítě. Vytýkal mu, že v době, kdy práce spěly k závěru, odjel do zahraničí a dostatečně nespolupracoval především při nákupu nového zařízení. Šimetka své odvolání označil za absurdní, misi v zahraničí měl povolenou bývalým vedením nemocnice a potřebné podklady pro přístrojové vybavení kliniky dodal už v roce 2017.

Personální změny v nemocnici začaly s únorovou výměnou vedení. Ve funkci musel skončit tehdejší ředitel a někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jehož Vojtěch odvolal. Ve funkci ho nejprve dočasně a poté nastálo nahradil Machytka. Po jeho příchodu svou funkci neočekávaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl fakticky dotlačen.

Situace vyvolala pnutí mezi nemocnicí a Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. S Machytkou do nemocnice přišel lékař Pavel Zonča, který byl v minulosti nejen přednostou chirurgické kliniky, ale i děkanem Lékařské fakulty. S univerzitou byl ale kvůli svému odvolání z funkce ve sporu, soud mu pak dal za pravdu, když zpochybnil postup univerzity při jeho odvolnání. Zonča se tak dočasně vrátil do funkce děkana. Odvolání přednosty je společným rozhodnutím ředitele nemocnice a děkana. Ve svých funkcích pak skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek, který Zonču po odvolání z funkce děkana na fakultě nahradil. Později následovalo odvolání Šimetky.

Související

Daniel Naivert Rozhovor

Kdyby personál nebyl cvičen, vrah by v Ostravě zabil více lidí. Nemocnice je teď bezpečnější, říká Naivert

ROZHOVOR – Je přesvědčený, že pokud by personál Fakultní nemocnice Ostrava loni v létě neabsolvoval bezpečnostní prevenci, potom by si střelba vraha Ctirada Vitáska, od jehož útoku uplynul rok, vyžádala více obětí na životech i zraněných. Vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení v tamním zařízení Daniel Naivert tvrdí, že právě díky cvičení si zaměstnanci při ataku počínali tak profesionálně. „Ve vypjaté chvíli nezazmatkovali. Vzpomněli si, že se mají schovat, uzamknout a přes mobil podat kolegům zprávu o probíhajícím dramatu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Daniel Naivert.

Více souvisejících

FN Ostrava Adam Vojtěch (ANO) Ostrava Zdravotnictví Evžen Machytka (FN Ostrava) Tomáš Macura (primátor Ostravy)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy