V Česku víc řádí pneumokok. Tyto dvě skupiny populace jsou nejohroženější

V Česku loni mírně vzrostl počet nemocných s nebezpečnými pneumokokovými nákazami, které mohou způsobovat například zánět mozkových blan. Pacientů přibylo hlavně mezi dětmi do pěti let a mezi seniory. Celkový počet nemocných se zvýšil z 444 v roce 2017 na loňských 481.

Novinářům to řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy Jana Kozáková. "Lze vypozorovat vzestup celkové nemocnosti infekčních pneumokokových onemocnění a vzestup věkově specifické nemocnosti dětí do 11 měsíců a mezi jedním a čtyřmi roky i vysoké nemocnosti a počtu úmrtí seniorů," uvedla.

Tyto dvě skupiny populace podle ní pneumokok obecně nejvíce ohrožuje. Zatímco v roce 2017 mělo v ČR pneumokokovou infekci 15 dětí do pěti let a 238 lidí starších 65 let, loni to bylo 25 dětí a 256 seniorů v uvedených věkových kategoriích.

Pneumokok patří do skupiny stroptokokových bakterií. Vyskytuje se běžně v ústech, v nosu či nosohltanu. U zdravých lidí nemusí podle lékařů způsobit žádné onemocnění, ale při oslabení imunity třeba v důsledku virózy může být i příčinou velmi závažných nemocí, jako je otrava krve, těžký zápal plic či meningitida, tedy zánět mozkových blan. Mezi lidmi se pneumokok šíří vzduchem při prskání či kýchání.

Z údajů Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy vyplývá, že v loňském roce čelilo v ČR velmi vážnému onemocnění v důsledku pneumokokové infekce celkem 481 lidí, což bylo o 37 víc než o rok dříve. Podle předběžných zjištění laboratoře na pneumokokové nákazy zemřelo 80 až 85 lidí, řekla Kozáková.

Příčinou vyššího výskytu pneumokokových nákaz byla podle ní zřejmě větší epidemie chřipky v loňském roce. Ačkoli se nejedná o žádné enormní zvýšení, neměli by lidé odmítat možnost nechat se očkovat, řekla.

Očkování proti pneumokokům je pro děti částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Podmínkou je aplikace všech dávek očkovací látky do sedmého měsíce věku dítěte a přeočkování do 15 měsíců věku. Pojištěnci nad 65 let mají od začátku loňského roku očkování vakcínou Prevenar 13 proti pneumokokům zdarma.

Obecně podle Kozákové v současnosti proočkovanost proti pneumokokovi spíš klesá, i když mezi staršími lidmi naopak roste. V roce 2013 činil podíl očkovaných proti pneumokokovi kolem 80 procent, nyní je to asi 60 procent, uvedla. Nárůst u starších lidí si vysvětluje tím, že častěji poslechnou lékaře, kteří doporučují spojit očkování proti pneumokokovi s vakcínou proti chřipce. Aby se pneumokokové infekce přestaly objevovat, musela by být proočkovanost obyvatelstva kolem 90 procent, dodala Kozáková.

O očkování se v poslední době mluví hlavně v souvislosti s rostoucím výskytem spalniček. Odborníci spojují nárůst počtu případů této nemoci s odmítáním očkování.

Související

Ilustrační foto

Nákazu pneumokokem lidé zaměňují za nachlazení, následky mohou být fatální

Praha - Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé často zaměňují za nachlazení. Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá. Bakterie se podobně jako chřipka šíří vzduchem. Způsobují záněty uší, kloubů, vedlejších dutin, ale i pobřišnice, krve či mozku.
Lidé, deprese

Vše o invazivním pneumokokovém onemocnění. Téměř každé páté skončilo loni tragicky

Praha - Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo. V meziročním srovnání se jedná o mírný pokles výskytu onemocnění, počet tragicky končících případů ale zůstává stejný. Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky je za loňský rok hlášeno z Prahy (45), Moravskoslezského (44) a Jihomoravského kraje (32).

Více souvisejících

pneumokok nemoci zdraví život viry a bakterie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy