Devět procent HDP na zdravotnictví? Odbory vznesly rázné požadavky

Odbory a další organizace nemocnic, lékařů či pacientů žádají zvýšení výdajů na zdravotnictví na devět procent hrubého domácího produktu (HDP) Česka. Nyní je to méně než sedm procent. Třináct organizací to dnes oznámilo na tiskové konferenci. V roce 2020 by chtěly rozdělit 25 miliard korun z rezerv zdravotních pojišťoven. Uvedly to už na konci června, ministerstvo zdravotnictví to odmítlo. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) by bylo rozpuštění rezerv krátkozraké řešení, které by vystačilo jen na rok. V tiskovém prohlášení sdělil, že objem peněz ve zdravotnictví je na historické výši. Letos činí příjmy systému zdravotního pojištění 320 miliard a příští rok to podle Vojtěcha bude asi 350 miliard.

ČR teď dává na zdravotní péči zhruba 6,8 procenta HDP. "To číslo je iluzorní, protože peníze zůstávají na účtech zdravotních pojišťoven. Reálně je to tak asi o pětinu méně," uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Stát by měl podle ní navýšit aspoň na 1600 korun měsíčně i platbu pojistného za státní pojištěnce, jako jsou důchodci, nezaměstnaní a děti. Letos platí pojišťovnám za každého 1018 korun měsíčně. Je jich zhruba 5,9 milionu.

"Od roku 2016 do nemocnic šlo navíc 38 miliard, celkově jde do zdravotnictví mezi 20 a 25 miliardami ročně navíc, v příštím roce 22 miliard. Není to tak, že bychom nějak škrtili zdravotnictví. Jde tam stále víc peněz," řekl dnes novinářům Vojtěch. Dnešní vyjádření odborů označil za poplašnou zprávu, kterou si chtějí vymoci peníze mimo jednací stůl.

"Odbory po tvrdých vyjednáváních opakovaně prosadily zvýšení platů a mezd, což mohlo zastavit odchod některých zaměstnanců z nemocnic. Je třeba pokračovat ve zvyšování platů a mezd, aby se vrátili i ti, kteří už odešli," dodala Žitníková. Ministr v neděli v ČT uvedl, že zaměstnanci státních nemocnic dostanou příští rok přidáno nejvýše dvě či tři procenta.

Podle Žitníkové chybí v nemocnicích asi 5500 sester a dalšího personálu, aby mohl být naplňován zákoník práce a další předpisy. "V nemocnicích se stále masivně porušuje zákon, falšují se výkazy práce a páchají se další podvody," dodal předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel. Podle něj je skandální, že ministr chce zdravotníkům platy navýšit méně než ostatním státním zaměstnancům. Engel byl v letech 2010 a 2011 tváří protestů lékařů Děkujeme, odcházíme. Další protesty chystají organizace i teď, podrobnosti chtějí uvést koncem srpna.

Peníze navíc by se podle návrhu odborů měly získat z rezerv zdravotních pojišťoven, které činí 55 miliard. Peníze podle organizací chybí zejména v menších nemocnicích, nemocnicích následné péče a pro domácí péči, kterou poskytují i charitativní organizace. Podle Vojtěcha by ale využití téměř poloviny rezerv bylo neuvážené. "Rezervy zdravotních pojišťoven pomůžou v případě krize dodat do systému chybějící prostředky tak, aby výpadek nepocítili poskytovatelé ani pojištěnci, kterým by v opačném případě mohlo hrozit snížení dostupnosti péče," sdělil. Objem rezerv podle něj stále není na úrovni, jakou měl před celosvětovou hospodářskou krizí, která začala před více než deseti lety.

Podle Petra Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic by bylo pro zachování péče ve stejném rozsahu jako letos potřeba navýšení nemocnicím o 12 procent. "Tři procenta bude inflace. Jenom pro navýšení mezd o deset procent by bylo potřeba zvýšení plateb od pojišťoven o šest procent," uvedl. Nemocnice se často dostávají do finančních problémů. V médiích objevily například případy nemocnice v Rumburku na Děčínsku, kterou město poslalo do insolvence, v Litoměřicích, kterou zvažovalo prodat.

Společné prohlášení vydaly Asociace českých a moravských nemocnic, Charity ČR, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Gratia Futurum 913, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů, České lékařské komory, Svazu pacientů ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a Rady seniorů ČR. O jednání žádají i premiéra Andreje Babiše (ANO).

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví nemocnice Odbory Adam Vojtěch (ANO)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 52 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy