Asociální arogance! zní ze Svazu pacientů vůči poplatkům

Praha – Svaz pacientů s nadšením přivítal krok německého zdravotnictví, které ustupuje od poplatků. Naopak tvrdou kritiku schytal od svazu ministr zdravotnictví Leoš Heger /TOP09/, který chce placení poplatků ještě rozšířit.

Svaz pacientů ČR ve svém prohlášení chválí krok německých zákonodárců. Německo ustupuje od poplatků, přestože byly podle svazu méně hloupě řešení než ty české. „Stejně jako v České republice, také v Německu došli k tomu, že poplatky nic neregulují, jen poškozují nemocné a ruší solidaritu. U nás výrazně porušují princip solidarity, který Ústava ČR stanovuje, když nařizuje úplné hrazení zdravotní péče cestou veřejného zdravotního pojištění," tvrdí svaz s tím, že například spoluúčast pacienta u stomatologie dosáhla „vrcholu asociální arogance."

Podle pacientů nelze svádět zavádění poplatků na nedostatek peněz ve zdravotnictví. Je prý vinou ministra Hegera, že „nedělá nic, nebo dost, proti kořistění soukromých společností, nespravedlnostem ve stanovení pojistného, vysávání nízkého příspěvku státu zpět zvyšováním DPH, nekalé činnosti pojišťoven, ztrátám majetku a zvyšování nákladů zlodějskou privatizací a nemravnými pronájmy."

Svaz pacientů chápe snahu vlády přijmout další zákony ohledně poplatků ve zdravotnictví jako výzvu k demonstracím. „Zneužil toho, že škodlivost a nebezpečnost zvrhlých projektů, jako přijatá důchodová reforma a dvousložkové pojistné, jsou pro běžné občany nesrozumitelné. Je toho ale již příliš a měly by se konečně prosadit nové volby, je už více než dva roky jasné, že jsou nutné," požaduje svaz.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger svaz pacientů

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy