IZIP ve velkém problému: Smlouvu za miliardy prověřuje ÚOHS

Praha - Ministerstvo zdravotnictví se obrátilo při kontrole Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. VZP hrozí pokuta za samotné smlouvy na provoz knížek, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Úřad se prý nyní zabývá tím, zda jsou důvody k zahájení správního řízení. Projekt stál zhruba 1,8 miliardy korun a byl už dříve kritizován z různých stran.

Podle serveru má ministerstvo v čele s Leošem Hegerem (TOP 09) podezření, že byl porušen zákon při zadání zakázky. VZP platila údajně podle smlouvy měsíčně 6,5 milionu korun bez DPH za samotný provoz knížek. Pojišťovna přitom vydala za deset let do letošního vypovězení smluv za elektronické zdravotnictví 1,8 miliardy korun, přičemž používání knížek nebylo povinné.Heger už dříve uvedl, že jeho úřad při kontrole ve VZP zaměřené na hospodaření našel nesrovnalosti ve smluvních vztazích mezi VZP a firmou IZIP. Kvůli podezření na trestné činy se škodou více než 450 milionů korun se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství.Ministr se na ukončení kritizovaného programu dohodl letos s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a správní rada VZP pak tehdejšímu řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi uložila, aby smlouvy vypověděl.Horáka nakonec od 1. prosince nahradil v pojišťovně šéf ministerského odboru ekonomiky Zdeněk Kabátek. Heger očekávanou změnu ve VZP, která hospodaří ročně se 150 miliardami korun, zdůvodnil mimo jiné chybným postupem právě ve sporném projektu zdravotních knížek.IZIP je ale dále mezi 11 firmami v soutěži o návrh na podobu elektronického zdravotnictví v ČR. Elektronické knížky sice už nevede, spravuje ale pro VZP portál.

Související

Vrchní soud v Praze

Čurda a Pašek z kauzy IZIP si trest odpykají, Vrchní soud v Praze potvrdil verdikt

Bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a jednatel firmy FINIM Ilja Čurda si odpykají šestileté vězení za podvod. Dnes to potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání obou mužů. Pašek i Čurda musí každý zaplatit státu dvoumilionový peněžitý trest a společně mají nahradit podvedené IZIP škodu 140 milionů korun. Po dobu pěti let také nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).
soudy

Exředitel IZIP dostal šest let natvrdo. Spáchal obří podvod, konstatoval soud

Pražský městský soud dnes dal někdejšímu řediteli společnosti IZIP Jiřímu Paškovi a jednateli firmy FINIM Iljovi Čurdovi šestileté tresty vězení za podvod se škodou téměř 170 milionů korun. Muži se ho podle předsedkyně senátu Vlasty Langhamerové dopustili při uzavírání smluv mezi společností provozující elektronické zdravotní knížky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Rozhodnutí není pravomocné, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Více souvisejících

izip ÚOHS VZP

Aktuálně se děje

před 14 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy