Stávka lékařů se vyhrocuje. Ať se zapojí i nemocnice, křičí odbory!

Praha - Lékařská odborová komora a Svaz českých lékařů (LOK-ČSL) vyzve vedení nemocnic, aby umožnilo lékařům zapojit se do plánované březnové protestní akce. Jsou to dva roky od akce "Děkujeme, odcházíme" a změnilo se jen minimum, řekl v pátek předseda odborů Martin Engel.

"V neděli to budou přesně dva roky od podpisu memoranda mezi vládou a námi. Je smutná situace, že z třinácti důvodů k exodu lékařů, které jsme uvedli v naší kampani, realizovalo ministerstvo pouze první krok, a to navýšení hodinové mzdy ze 100 korun asi na 120 až 130 korun. To je jediné pozitivum. Ve všech ostatních složkách se to nezlepšilo," řekl předseda Engel.

Zásadní problém mají odbory s novou úhradovou vyhláškou. "Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s pojišťovnami sepsalo úhradovou vyhlášku, která je nejsložitější za poslední léta. Obecně lze říci, že v nemocnicích chybí deset procent financí. U velkých a fakultních nemocnic se tyto částky pohybují v řádu stovek milionů ročně," doplnil Engel s tím, že to povede k rušení standardních i akutních lůžek.

"Je fakt, že zatím řada nemocnic nemá zpracované analýzy. Nicméně ve dvou případech už máme jasná data o redukci akutní péče. V pražské Nemocnici Na Bulovce dojde k redukci o 105 akutních lůžek a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se od 1. března plošně sníží náklady na léky a materiály o deset procent," doplnil místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman, což podle něj povede ke zhoršení dostupné péče.

"Zatím vedení vinohradské nemocnice oznámilo uzavření jednoho oddělení na interně, jednoho oddělení na chirurgii, což znamená redukci standardních lůžek zhruba o třetinu. Také se chystá uzávěr oddělení na neurochirurgii, což sníží počet lůžek zhruba na polovinu. Dále také ubudou lůžka na oddělení anesteziologie a resuscitace a také se uzavře jedno oddělení na gynekologii. Pravděpodobně přestane fungovat také šest operačních sálů z dvaceti," přiblížil konkrétní případ Voleman.

Na 1. březen ohlásila Česká lékařská komora (ČLK) velkou protestní akci a nabádá občany, aby v tento den k lékařům nechodili, sbírá také podpisy pod petici a právníci komory připravují ústavní stížnost kvůli úhradové vyhlášce. "V tento den k lékaři nechoďte. Lékaři si vezmou volno nebo sami půjdou navštívit své kolegy a dohnat tak zanedbání svých vlastních zdravotnických prohlídek kvůli pracovnímu vytížení," varoval počátkem února prezident ČLK Milan Kubek.

Související

Více souvisejících

lékaři stávka Martin Engel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy