Odbory vytočily Hegera, brzdí je i ministerstvo. Nelítostný boj o voliče?

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) podpořila dnes stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily v úterý zdravotnické odbory. Vláda má podle odborářů okamžité začít řešit kritickou situaci nemocnic, lázní a sociálních služeb, jinak hrozí krach zhruba 30 nemocnic i řady lázeňských zařízení. Vláda by podle nich měla ještě do konce roku poskytnout půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), aby mohla zaplatit nemocnicím, a změnit úhradovou vyhlášku, aby nemocnice peníze dostaly.

Podle ministerstva zdravotnictví ale odbory krizí jen straší pacienty. Ministerstvo situaci řeší. Schváleny jsou vyšší odvody, jedná se půjčce pro VZP a odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Víc podle náměstka Martina Plíška v tuto chvíli udělat nelze, dalším přiléváním peněz do zdravotnictví by stoupl státní dluh.

"V minulosti nikdy nepřišly odbory s návrhem řešení situace, blokovaly a brzdily snahy o optimalizaci a efektivnější fungování systému, když vystoupily například proti rušení nadbytečných akutních lůžek," řekl Plíšek ČTK. V dnešním vyjádření odborů vidí jen "předvolební rétoriku po boku levicových stran."

Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR vyhlášením stávkové pohotovosti 9. října reaguje na neřešené naléhavé problémy ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociální péči. Na kritickou situaci, kdy mnoha nemocnicím hrozí ještě v letošním roce krach, některé lázně již zkrachovaly a mnohé další jsou tím vážně ohroženy, odborový svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta, premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry.

Obdobně vážná je situace také v pobytových zařízeních sociálních služeb. Výkonná rada OSZSP zároveň pověřila předsedkyni Dagmar Žitníkovou, aby se dotázala předsedů politických stran, které pravděpodobně zasednou v Poslanecké sněmovně, jak konkrétně budou kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách řešit.

Požadavek odborů na přilití peněz do zdravotnictví podpořila ČSSD. Zdravotnické odbory oslovily dopisem všechny politické strany, které mají šanci uspět v předčasných volbách.

"Situace ve zdravotnictví je kritická, nemocnicím chybějí peníze na zaplacení léků, zdravotnického materiálu i na platy. Chceme, aby situaci okamžitě řešila tato vláda, aby se schválila bezúročná půjčka VZP a peníze, které dostane z půjčky, šly přímo nemocnicím a aby se ještě do konce roku zvýšily úhrady nemocnicím o pět procent v úhradové vyhlášce," řekla novinářům předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

VZP bude na konci roku chybět 5,7 miliardy korun, žádá půjčku 2,5 miliardy, zákon umožňuje požádat jen o polovinu částky. Podle stínového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka by stát měl dát VZP celou chybějící částku a zároveň zvýšit odvody v nejvyšší navržené variantě, která přinese do systému přes deset miliard korun navíc. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard, na konci roku hrozí propad osm až deset miliard. "Každá prodleva v rychlém řešení této krize zvyšuje riziko kolapsu významné části nemocnic," řekl ČTK Němeček.

Heger: České zdravotnictví je špička

Exministr Heger označil prohlášení odborů 14 dnů před volbami za čistě politickou záležitost: "Je to zneužití odborářů pro propagaci levicových stran." Připustil, že je systém ve finanční tenzi, není ale podle něj v žádné finanční tragédii: "Jsme pořád na špičce Evropy, pokud jde o dostupnost péče, kvalitu a medicínskou úroveň v nemocnicích."

Za současnou situací v nemocnicích pak vidí 90. léta: "Místo toho, aby byli neúspěšní vyřazeni, tak byli dotováni a oddlužováni. Od té doby není naše nemocniční zdravotnictví úplně zdravé." K postupné nápravě mělo podle Hegera vést i zavedení platby za diagnózu. "Systém je zaváděn postupně, aby nemocnice nezkrachovaly. Zároveň je ale staví do většího konkurenčního prostředí. Některé ho možná jednou nepřežijí... Síť nemocnic a léčeben je ale více než hustá a kapacity je tolik, že ji okamžitě převezmou ti lepší," řekl ve Studiu ČT24.

 

Související

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

stávka Odbory Leoš Heger

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy