Neplatit v nemocnici? Byla to chyba, zoufá si Babiš

Praha - Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba. Připustil to dnes ve Sněmovně ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to nyní zdravotnictví používá jako argument, proč je do resortu nutné přidat více peněz. Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla priorita ČSSD, proti byli lidovci.

"Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatně. Teď je to argument, aby se nalili větší peníze," řekl dnes novinářům Babiš. Připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali sociální demokraté.

S neobnovením nemocničního poplatku měli při koaličním vyjednání problém lidovci. "My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušili," řekl dnes Pavel Bělobrádek.

Babišovi se nelíbí nynější plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na stabilizaci zdravotnictví, který počítá mimo jiné se dvěma miliardami pro nemocnice.

"V Nemocnici Jihlava činí výpadek poplatku za hospitalizaci v roce 2014 ztrátu asi 14 milionů korun. Je třeba zdůraznit, že vývoj v letech 2011–2013 výrazně postihl hospodaření nemocnic dalšími negativními efekty. V roce 2011 a 2012 došlo k navýšení DPH a také přeřazení množství spotřebního materiálu do komodit s vyšší sazbou DPH. Negativní dopad zvýšení DPH, které činilo v průměru asi 7 % celkově, nebyl nemocnicím nijak kompenzován. To je třeba si uvědomit...Když se zamyslím nad uvedenými fakty, musím konstatovat, že někdo vyvíjí velké úsilí, aby dovedl nemocnice plošně na pokraj ekonomického krachu. Důvody si každý jistě dovodí sám. Jsem zvědav, zda v tomto destruktivním trendu bude pokračovat i nová vláda. Upřímně, velký optimista nejsem. Zájem o nemocnice je značný," řekl pro server zdravi.e15.cz MUDr. Lukáš Velev ředitel Nemocnice Jihlava.

"Pardubická krajská nemocnice v roce 2013 na všech regulačních poplatcích vybrala necelých 28 milionů korun. Podstatnou část, cca 70 %, tvořily poplatky za pobyt v nemocnici. Na nich jsme získali přibližně 19 milionů korun. Tyto peníze, byly využity na provozní záležitosti, na investice do zdravotnické techniky nebo na snížení kumulované ztráty...Pochopitelně budou chybět. Momentálně se na úrovni vlády a parlamentu stále vede diskuse, v jaké míře poplatky budou či nebudou fungovat, a hledají se zdroje, aby výpadek byl nějakým způsobem pokryt. Takže zatím je těžké odhadovat, jak vysoká ztráta bude," prohlásil Mgr. Dušan Korel tiskový mluvčí Pardubické krajské nemocnice, a. s.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví Andrej Babiš nemocnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy