Pomůže léčba v Česku? Britský chlapec s nádorem míří do protonového centra

Praha/Londýn - Zachrání Česko britského chlapce s mozkovým nádorem? Jeho "únos" z nemocnice vyvolal poprask a po několikadenním nátlaku nakonec Anglie zatykač na rodiče stáhla. Protonové centrum v Praze již dostalo zdravotnickou dokumentaci dítěte a tvrdí, že tento způsob léčby je pro chlapce velmi vhodný.

"Můžeme potvrdit, že jsme již zdravotnickou dokumentaci obdrželi a jsme připraveni chlapce přijmout," řekla dnes ČTK mluvčí Protonového centra Jana Kulhánková.

Británie na manžele Kingovi kvůli údajnému zanedbání péče o dítě vydala zatykač a dvojice se na tři dny ocitla ve Španělsku ve vazbě.

Matka Naghemeh v rozhovoru pro BBC řekla, že se ve vazbě modlila za to, aby se co nejdříve shledala s nemocným synem, pro nějž chce dělat totéž, co předtím v nemocnici v Southamptonu. "Jen mu chci svlažovat rty, protože se sám nemůže napít, chci mu čistit zuby, chci ho každých 15 až 20 minut obracet ze strany na stranu, protože se sám nemůže hýbat," popsala.

Zdroj: YouTube

Podle šéfa dětské neuroonkologie v Southamptonu Garyho Nicolina by měl nyní chlapec nejprve v Southamptonu podstoupit dva cykly chemoterapie, které by měly trvat několik týdnů. Teprve poté by se měl Ashya podle dohody britských a českých lékařů vydat do Prahy. "V případě Ashyi je protonová terapie opravdu vhodná a přínosná metoda léčby, takže chlapce můžeme přijmout," uvedl hlavní lékař pražské protonové léčby Jiří Kubeš.Na české specialisty se již 20. srpna obrátil chlapcův otec Brett King, který i s manželkou a Ashyovými šesti sourozenci převezl syna na kolečkovém křesle přes Francii do Španělska.

Britské úřady se domnívaly, že rodiče syna unesli a ohrozili tak jeho zdraví. Kingovi však tvrdí, že jim lékaři v Southamptonu řekli, že pro dítě, které předtím operovali, již více udělat nemohou a že citlivější protonová léčba na jeho stavu nic nezmění. Proto se otec rozhodl hledat pomoc v Česku či ve Spojených státech.

Protonovou léčbu lze doporučit pro většinu nádorových onemocnění, pro které je vhodná léčba ozařováním. Jedná se zejména o zhoubné nádory oka, nádory ležící v oblasti páteře, nádory v oblasti baze lební, nádory prostaty, nádory hlavy a krku či nádory plic, které se nacházejí v blízkosti životně důležitých struktur citlivých k ozáření.

U konvenční radioterapie je předána část dávky již před nádorem. Záření dále prochází nádorem, avšak i zdravými tkáněmi za nádorem. U protonové léčby je maximální dávka předána v oblasti nádoru, jen minimální dávka záření odchází před nádorem a nulová dávka za ním. Díky tomu je protonová léčba šetrnější ke zdravé tkáni v okolí nádoru, informuje ptc.cz.

Podle Bretta Kinga měla být původní léčba v Southamptonu natolik agresívní, že by po ní zůstalo dítě ve vegetativním stavu. Naopak od citlivější léčby v Česku jeho rodiče očekávají větší zlepšení stavu. Britská zdravotní pojišťovna jim však uhradit výlohy nechce, proto potřebují prodat dům.

"Důvod, proč jsme si vybrali Prahu, je, že se zdá, že je nejlepším řešením v Evropě, a také levnějším, než jet do Ameriky," vysvětlil jeden z Ashyových bratrů stanici BBC.

Související

Více souvisejících

Protonová léčba Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy