Pečenka dostal podmínku. Smlouvu VZP s Protonovým centrem opatřil razítkem bez projednání

Praha - Někdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka dostal dvouletý podmíněný trest za podepsání smlouvy o smlouvě budoucí s firmou Proton Therapy Centre Czech, rozsudek není pravomocný. Obhajoba dokonce chtěla předvolat exministra zdravotnictví Davida Ratha, soud nevyhověl.

Smlouvu Pečenka podepsal v roce 2006 jen několik dní předtím, než ve funkci správce skončil. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně.

Tento postup Pečenka náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně tak podle rozsudku mohla vzniknout mnohamilionová škoda.

Lékař Pečenka se hájí mimo jiné tím, že chtěl v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. Odmítá, že se pokusil zneužít svou pravomoc. 

Obvodní soud pro Prahu 3 muže napoprvé osvobodil s tím, že jeho skutek nebyl trestným činem. Když odvolací senát kauzu vrátil k novému projednání, rozhodl obvodní soud podruhé tak, že stíhání je promlčené. Ani s tímto názorem se soud vyššího stupně neztotožnil. Napotřetí uznal předseda senátu Radek Mařík na základě právního názoru odvolacího soudu Pečenku vinným.

Související

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Kauza někdejšího správce VZP Pečenky se vrací k soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 se bude muset znovu zabývat případem někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky. V létě sice rozhodl, že je stíhání promlčené, odvolací pražský městský soud ale vyhověl stížnosti státního zástupce a verdikt zrušil. Uvedla to dnes Česká televize. Pečenka byl stíhán kvůli zneužití pravomoci při podpisu smlouvy s protonovým centrem z roku 2006.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

Soud zastavil stíhání někdejšího nuceného správce VZP, žalobce podal stížnost

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 dnes zastavil trestní stíhání někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky, podle usnesení je promlčené. Podle obžaloby se Pečenka dopustil zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem, trestnost činu však zanikla právě uplynutím promlčecí doby. Státní zástupce Pavel Prygl proti usnesení soudu podal stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Více souvisejících

Antonín Pečenka (VZP) VZP Protonová léčba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy