Kauza někdejšího správce VZP Pečenky se vrací k soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 se bude muset znovu zabývat případem někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky. V létě sice rozhodl, že je stíhání promlčené, odvolací pražský městský soud ale vyhověl stížnosti státního zástupce a verdikt zrušil. Uvedla to dnes Česká televize. Pečenka byl stíhán kvůli zneužití pravomoci při podpisu smlouvy s protonovým centrem z roku 2006.

Obvodní soud v srpnu rozhodl, že se Pečenka dopustil trestného činu - věděl, že v pozici nuceného správce smlouvu uzavřít nemůže. Obvinění však bylo Pečenkovi sděleno až v roce 2013, dva roky po uplynutí promlčecí doby.

Podle obžaloby Pečenka zneužil svou pravomoc při podpisu smlouvy s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Tento postup Pečenka náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně mohla podle žaloby vzniknout miliardová škoda.

Pečenka s obžalobou nesouhlasí, chtěl prý v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. Smlouva by podle něj peníze pojišťovně ušetřila.

VZP na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu následně protonové centrum prohrálo. V červnu podepsala pojišťovna s centrem smlouvu o úhradě péče. V té se mimo jiné oba subjekty zavázaly, že nebudou v souvislosti se smlouvou z roku 2006 uplatňovat žádné nároky.

Obvodní soud se bude případem zabývat potřetí. Loni na podzim dospěl k závěru, že mužovo jednání nebylo trestným činem a Pečenku obžaloby zprostil. Odvolací soud měl však o správnosti rozsudku pochybnosti, případ proto i tehdy vrátil k novému projednání.

Související

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Soud zastavil stíhání někdejšího nuceného správce VZP, žalobce podal stížnost

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 dnes zastavil trestní stíhání někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky, podle usnesení je promlčené. Podle obžaloby se Pečenka dopustil zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem, trestnost činu však zanikla právě uplynutím promlčecí doby. Státní zástupce Pavel Prygl proti usnesení soudu podal stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Více souvisejících

Antonín Pečenka (VZP) VZP Protonová léčba

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy