Soud zastavil stíhání někdejšího nuceného správce VZP, žalobce podal stížnost

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 dnes zastavil trestní stíhání někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky, podle usnesení je promlčené. Podle obžaloby se Pečenka dopustil zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem, trestnost činu však zanikla právě uplynutím promlčecí doby. Státní zástupce Pavel Prygl proti usnesení soudu podal stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Podle obžaloby Pečenka zneužil svou pravomoc při podpisu smlouvy s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Tento postup Pečenka náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně mohla podle žalobců vzniknout miliardová škoda.

Podle předsedy senátu Radka Maříka bývalý správce věděl, že ve své pozici smlouvu uzavřít nemůže, čímž se dopustil trestného činu. "Soud dospěl k závěru, že obžalovaný jako nucený správce v úmyslu pomoci realizovat stavbu protonového centra učinil některé netransparentní kroky," řekl soudce. Trestnost činu však zanikla uplynutím promlčecí doby v roce 2011, obvinění bylo Pečenkovi sděleno až o dva roky později.

VZP na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu následně protonové centrum prohrálo. V červnu po intenzivních jednáních podepsala pojišťovna s centrem smlouvu o úhradě péče. V té se mimo jiné oba subjekty zavázaly, že nebudou v souvislosti se smlouvou z roku 2006 uplatňovat vůči státu žádné nároky.

Pojišťovna se k trestnímu řízení proti Pečenkovi původně připojila jako poškozená s nárokem na 1,6 milionu korun za právní zastoupení v soudním sporu s protonovým centrem. V rámci červnové dohody však VZP s centrem podepsala i tzv. dohodu o narovnání, podle níž obě strany ustupují od všech nároků a soudních sporů, uvedl na dotaz ČTK mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Pečenka obžalobu odmítá, jeho záměrem prý bylo zavést v Česku nejmodernější technologii léčby. Tvrdí, že smlouva by VZP peníze naopak ušetřila. "Žalobce považuje protonové centrum za obchodní závod, já ho považuju za zdravotnické zařízení," řekl dnes soudu. I proto si po dnešním rozhodnutí ponechal lhůtu pro případnou stížnost. K usnesení se zatím vyjadřovat nechtěl.

Obvodní soud případ projednával podruhé. Loni na podzim dospěl k závěru, že mužovo jednání nebylo trestným činem a Pečenku obžaloby zprostil. Odvolací pražský městský soud měl však o správnosti rozsudku pochybnosti, případ proto vrátil k novému projednání.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Protonová léčba Antonín Pečenka (VZP)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy