Poplach u Vyškova: Dva sesuvy půdy poškodily plynovod

Milonice - Jihomoravský kraj se nadále potýká s následky nedávných lijaků. U Milonic na Vyškovsku se v noci dal do pohybu na dvou místech na poli svah, který poškodil plynovod. Uniklo z něj malé množství plynu. Závada byla ale bez přerušení dodávky do rána odstraněna.

"Jde o klasický středotlaký plynovod. Dodávka plynu v této oblasti nemusela být kvůli sesuvu zastavena," uvedl mluvčí společnosti RWE Lukáš Kresač. Sesuv neohrozil domy v obci ani nedalekou silnici.

Svah leží na písčitém podloží. Uvolnil se na dvou místech. V první lokalitě se sesunula plocha o asi 600 metrech čtverečních a ve druhé o asi 1400 metrech čtverečních. Nejbližší dům stojí od sesuvů asi 70 metrů. Silnice je ve vzdálenosti 80 metrů.

Hasiči na místě nemuseli zasahovat. "Událost si řešily plynárny," řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Jižní Morava se po vydatných deštích potýká se sesuvy půdy. Stav nebezpečí platí na Břeclavsku, a to v Dolních Věstonicích, Bulharech, Strachotíně a Pavlově. Nejvážnější je momentálně situace v Bulharech, kde se sesunul svah, na němž stojí 14 rodinných domů. Obyvatelé dvou z nich museli být evakuováni.

Hejtman Michal Hašek se včera zúčastnil jednání zastupitelstva ve Strachotíně, informuje portál Jihomoravského kraje. „Chtěl bych poděkovat nejen vedení obce, paní starostce, místním dobrovolným hasičům, ale i těm, kteří zde v této chvíli nemohou být, protože se ještě podílejí na záchranářských pracích na jiných místech – ať už v Dolních Věstonicích nebo Bulharech -, mám na mysli záchranáře z Hlučína a členy dalších složek. Projevili zde ve Strachotíně značnou míru odvahy, protože nikdo v samých počátcích nevěděl, jak se uvolněný svah při sanačních pracích zachová," řekl Hašek.

Následně dodal, důvod, proč využil svého zákonného práva hejtmana promluvit před zastupitelstvem – bylo doporučit zastupitelům, aby nepřipustili neuváženou výstavbu právě v oblasti Pod pískovnou až do doby definitivního zasanování svahu. „Máme již v ruce stabilizační projekt, tak abychom tento svah důkladně zasanovali i pro budoucnost," konstatoval Michal Hašek a dodal, že tyto práce by mohly být započaty ještě v období vyhlášeného stavu nebezpečí.

Související

Sesuv půdy na italském ostrově Ischia

Záchranáři na ostrově Ischia našli další oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia dnes našli osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů jde o patnáctiletého chlapce jménem Michele Monti, který je bratrem Franceska a Marie Teresy, jejichž těla byla nalezena už v neděli. Těla jejich rodičů ale stále objevena nebyla. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Záchranáři celkem pátrají po čtyřech pohřešovaných. Odstraňování nánosů bahna a trosek je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.

Více souvisejících

Sesuv půdy Plynovod Hasiči

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy