Autonehoda na Hradě: Pickova podřízená prý najela na policistu a oháněla se známostmi

Praha - Bývalá podřízená generála Vlastimila Picka podle obžaloby při autonehodě poblíž Hradu měla najet na policistu a ohánět se při tom kontakty na vlivné osoby. Picek dnes vypovídal před soudem. Ženě hrozí až šest let vězení, vinu popírá.

Incident se stal na křižovatce ulic U Brusnice a Jelení. Dva dopravní policisté, kteří kvůli přijíždějícím delegacím řídili dopravu, dříve vypověděli, že na ni gestikulovali, aby ulicí nejela. Nechtěla je ale prý poslechnout a pak jednoho z nich údajně tlačila zhruba metr. Namířil na ni prý zbraň, a pak zastavila.

Picek, poradce prezidenta Miloše Zemana a exministr obrany, při svědecké výpovědi před soudem řekl, že neví o tom, že by se jeho bývalá podřízená zaštiťovala jeho jménem.

Před incidentem 24. dubna byl Picek na Pohořelci nedaleko Hradu. Volala mutelefonem a byla rozrušená. "Říkala, že měla nehodu a je to velké nedorozumění. Nevěděla, co se děje a snažila se to vysvětlit," řekl. Obžaloba tvrdí, že se na místě "oháněla" známostmi, mimo jiné právě s Pickem. Generál řekl, že o tom nic neví, protože na místo přijel až po nehodě.

Obhájkyně, někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová, novinářům řekla, že rozpory ve výpovědích chce vyřešit až v závěrečné řeči.

Soud také vyslechl dva kolegy z protokolu ministerstva kvůli ozdobné liště na jejím autě. Údajně měla být poškozená po střetu s policistou. Pracovníci ale shodně uvedli, že lišta byla pochroumaná již dříve. Příčinou bylo prý parkování v práci, kde je v garáži málo místa a podle nich stála autem často nadoraz ke zdi. Uvedli také, že se jejich nadřízená mnohdy stávala terčem vtipů, při kterých si dělali legraci z jejích řidičských dovedností.

Před soudem ještě hovořilo několik policistů, kteří na místě zasahovali. Rozhodnutí zatím nepadlo. Soudkyně hlavní líčení odročila na listopad kvůli předvolání dalších svědků.

Související

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1

Picek vypovídal v kauze Nagyová: Kdo dal sledovat Radku Nečasovou?

Praha - Bývalý ministr obrany Vlastimil Picek dnes soudu v kauze někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, a údajného zneužití vojenské tajné služby řekl, že v roce 2012 nevěděl o možném ohrožení rodiny tehdejšího premiéra Petra Nečase. Pokyn k údajnému sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky ani pracovníků úřadu vlády nepodepsal. Nagyová podle obžaloby zařídila z osobních důvodů sledování Radky Nečasové Vojenským zpravodajstvím, podle obhajoby rozvědka prověřovala informace o nebezpečí hrozícím rodině premiéra. Hlavní líčení bude pokračovat 18. května.

Více souvisejících

Vlastimil Picek Dopravní nehody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy