Žalobce žene lihovou mafii k soudu, stát měla obrat o 6,7 miliardy korun

Olomouc - Případ takzvané lihové mafie, kterou údajně vedl zlínský podnikatel Radek Březina, míří k soudu. Státní zástupce dnes odpoledne podal k olomouckému krajskému soudu obžalobu na sedm lidí, podle něj byli členy organizované zločinecké skupiny. Stát podle policie připravili při nelegálních obchodech s lihem o rekordních 6,7 miliardy korun. ČTK to řekli žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kauza by se měla spojit s projednávaným případem u olomouckého krajského soudu, před nímž Březina stojí kvůli utajeným skladům s lihem.

"Obžaloba byla podána na sedm lidí, u osmého jsme rozhodli o zastavení trestního stíhání, neboť během vyšetřování zemřel. Obžalováni jsou z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní," řekl státní zástupce Miroslav Stoklásek. Tři z obviněných požádali o status spolupracujícího obviněného, žalobce jej přiznal dvěma z nich. "Status byl u nich nastaven, jestli jim bude skutečně přiznán, je otázka dalšího dokazování. V případě třetího zákonné podmínky splněny nebyly," doplnil státní zástupce.

Podle žalobce Petra Šeredy obžalovaným, kteří byli pozatýkáni letos v lednu, hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. "Trestná činnost je zaznamenána od roku 1998 do roku 2013," řekl Šereda. Podle obžaloby čistili technický líh, minimálně 1,3 milionu litrů, a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, které prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích. "V tajných úložištích bylo uskladněno dohromady přes 2,6 milionu litrů lihu," doplnil Šereda.

Podle Stokláska jsou tři z obviněných stále ve vazbě. Kromě Radka Březiny by mělo jít podle informací ČTK o bývalého šéfa společnosti Morávia-Chem Radovana Dalajku a jejího jednatele Radka Menšíka. Po policejním zátahu ve vazbě skončil i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, který byl už propuštěn na svobodu. Z vazby se dostal také Březinův bratr Tomáš.

Březina je obžalován i v jiném případu krácení daně. S bratrem Tomášem a s Tomášem Pantlíkem se zodpovídá před olomouckým soudem ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun. Projednávání kauzy bylo zatím přerušeno. "Předpokládám, že na soudu budou věci spojeny a hlavní líčení bude vedeno nadále společně," doplnil Stoklásek. Soudce Eduard Ondrášek už dříve ČTK řekl, že žalobci vyhoví.

Kromě případu úniku daní v souvislosti s nelegálním lihem kriminalisté i nadále pracují na případu rozsáhlého ovlivňování svědků, který s touto kauzou souvisí. Vyšetřování této druhé části potrvá zřejmě ještě několik měsíců. Lidé v této skupině čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a nadržování.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Lihoviny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy