Uhynul poslední "český" samec vzácného druhu nosorožců

Dvůr Králové nad Labem - Dnes přišla z Keni velmi špatná správa. V tamní rezervaci uhynul nosorožec bílý severní Suni, který byl do Afriky převezený v roce 2009 z dvorské zoo. Zvíře bylo nejspíš posledním samcem tohoto druhu, který se mohl rozmnožovat přirozenou cestou.

Nosorožec byl nalezený v pátek 17. října ráno. Veterináři v rezervaci Ol Pejeta podle Jana Stejskala ze zoo ve Dvoře nejdříve vyloučili nakažení snětí slezinnou, následně provedli pitvu. Podle Stejskala nelze vyloučit, že Suni mohl uhynout přirozenou smrtí. "Otec Suniho, Saút, uhynul v ZOO Dvůr Králové v roce 2006 přirozenou smrtí. Bylo mu 34 let, tedy stejně jako nyní Sunimu," řekl Stejskal.

Dvorská zoo nyní koordinuje odebrání genetických vzorků z těla uhynulého nosorožce. Do Keni odletěl expert Robert Hermes z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat (IZW), který přímo v rezervaci dohlédne na to, aby byly zachovány vzorky použitelné pro případné budoucí umělé techniky oplodnění. Již dříve odebrané vzorky jsou uložené ve speciální zařízení v Berlíně a mohou být použité pro umělou reprodukci.

Suni se v dvorské zoo narodil v červnu 1980 jako vůbec první severní bílý nosorožec na světě, kterého se podařilo odchovat v zajetí. Oba jeho rodiče, matka Nasima i otec Saút, pocházeli z volné přírody. Podle odborníků byl Suni zřejmě posledním severním bílým samcem, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce. Další dva samci, Sudán a Angalifu, jsou ještě starší než Suni, oběma je přes 40 let.

Dvorská zoo na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Po přesunu se zlepšil zdravotní stav zvířat, u obou samic se postupně zlepšily hormonální cykly a pravidelně se pářily. Později ale v jejich hormonálních cyklech nastal útlum. Po úhynu Suniho žije v zajetí pouhých šest zvířat nosorožců severních bílých, tři v keňské rezervaci, jedna samice v dvorské zoo a starý pár v San Diegu v USA.

Zdroj: YouTube

Související

Ilustrační fotografie.

Velký den. Vědci mají prvotní zárodečné buňky z ohroženého severního bílého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli dnes zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.

Více souvisejících

Nosorožci Zvířata zoo dvůr králové nad labem

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy