Babák bez zubů: Hyzdící zranění? Soud byl nekompromisní

Praha - Podnikatel Jaroslav Háša, který podle obžaloby vyrazil při konfliktu v baru dva přední zuby tehdejšímu poslanci Michalu Babákovi (VV), nespáchal trestný čin ani přestupek. Potvrdil to dnes Městský soud v Praze, rozhodnutí je pravomocné.

Hášu už v srpnu zprostil viny obvodní soud s tím, že nelze prokázat, že Babáka o zuby připravil právě on. Státní zástupkyně se nyní domáhala toho, aby odvolací senát incident vyhodnotil alespoň jako přestupek proti občanskému soužití a postoupil věc k projednání obecnímu úřadu.

"Občanské soužití nenarušil obžalovaný (Háša), ale poškozený (Babák). Ten byl v této věci agresorem, co se týče slovního i fyzického napadení. Obžalovaný jen odvracel útok proti své tělesné integritě. Bylo by naprosto absurdní, když agresor žádnému řízení vystaven nebyl, aby jeho oběť po několikaletém trestním řízení byla ještě vystavena řízení přestupkovému," odůvodnil zamítnutí odvolání člen senátu Richard Petrásek.

Podle Babákovy verze mu dal Háša pěstí. Politik uvedl, že jeho zranění bylo velice bolestivé a přineslo mu i profesní problémy. Prvního půl roku po úrazu se prý zubními náhradami nemohl pořádně jíst. Háša, který soudní jednání už dříve označil za frašku, se hájil tím, že Babák si zuby vyrazil sám při pádu na zem, například o stůl. Na projednání pranice trval Nejvyšší soud, podle nějž je vyražení dvou řezáků "zraněním viditelným a hyzdícím". 

Babák do Věcí veřejných vstoupil v roce 2009. Ve volbách do PSP ČR 2010 byl zvolen členem dolní komory českého parlamentu. Ve sněmovně působil ve třech výborech (kontrolním, rozpočtovém a petičním) a ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. V komunálních volbách 2010 kandidoval z druhého místa kandidátky v Blansku, zvolen nebyl, stal se však prvním náhradníkem, neboť získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů. V listopadu 2013 založil novou politickou stranu Republika

Související

Ilustrační foto

Úplatek pro Babákova asistenta? Ústavní soud se stěžovateli vyběhl

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti podnikatelů Jiřího Zeronika a Josefa Šlechty proti peněžitým trestům za snahu uplatit někdejšího poslaneckého asistenta Šimona Stejkozu. Podle pravomocného rozsudku měli každý uhradit pokutu 100.000 korun. Stejkoza pracoval pro tehdejšího poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Podnikatelé usilovali o dotaci pro soukromou vysokou školu. Obě odmítavá usnesení zveřejnil ÚS ve své databázi.

Více souvisejících

Michal Babák

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 17 minutami

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy