Česko si připomíná oběti střelby v Paříži, Praha chystá pochod

Praha - Před francouzskou ambasádou v Praze budou moci dnes navečer lidé vyjádřit svou solidaritu s oběťmi středeční střelby v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při které zahynulo 12 lidí. Shromáždění tam podle velvyslanectví svolává francouzská komunita v Česku. Před ambasádou bude mít svůj cíl také pochod proti extremismu a za svobodu slova, který pořádají Mladí sociální demokraté. Stahováním vlajek na půl žerdi a kondolencemi reagují na útok i další města v Česku.

Velvyslanectví v poledne stejně jako celá Francie drželo minutu ticha za oběti a v jeho sídle v Buquoyském paláci je do pátku k dispozici kondolenční kniha. "Dnes v 18:30 se připravuje velké shromáždění, které organizuje francouzská komunita spolu s českými přáteli a hnutími blízkými (bývalému prezidentovi Václavu) Havlovi. Bude to se svíčkami a písněmi, nepředpokládám, že by byly nějaké projevy," řekl ČTK Hugo Ben Simhon z tiskového oddělení. Druhé pietní shromáždění je na Velkopřevorském náměstí před ambasádou plánováno na sobotu od 16:00.

Francouzské velvyslanectví dnes kvůli útoku v Paříži podle Ben Simhona zpřísnilo bezpečnostní opatření ve svém malostranském sídle. "Ambasáda přitom úzce spolupracuje s českou policií," uvedl bez dalších podrobností Simhon.

K ambasádě, kam už ve středu přicházeli lidé položit květiny a zapálit svíčky, se dnes v 19:00 od Lidového domu vydají také Mladí sociální demokraté na pochod proti extremismu a za svobodu slova. Před velvyslanectvím pak chtějí zapálením svíček uctít památku obětí střelby.

"Včerejšek (středa) jasně ukázal, že musíme zesílit boj proti terorismu a organizovanému zločinu. Nesmíme však také polevit v rozlišování, kdo je za tyto činy zodpovědný. Není to konkrétní náboženství, jsou to konkrétní lidé, kteří páchají organizovanou trestnou činnost a náboženství je pro ně pouze záminkou," uvedli dnes Mladí sociální demokraté.

Některé radnice a úřady v Česku v reakci na útok svěsily vlajky na půl žerdi nebo odeslaly kondolenční dopisy. "Cítíme účast s rodinami a příbuznými, kteří tak zdrcujícím způsobem ztratili své nejbližší, ale také s obyvateli Paříže, kteří se cítí být ohroženi ve svém městě a zemi osobami, které postrádají jakoukoliv úctu k lidskému životu a hodnotám demokracie, které obě naše země vyznávají," napsala v dopise primátorka Adriana Krnáčová své kolegyni z Paříže Anne Hidalgové.

Města kondolují i svým partnerským obcím ve Francii. "Je to vyjádření upřímné soustrasti se všemi rodinami a přáteli obětí atentátu. V nejbližších chvílích odešlu kondolenční dopisy velvyslanci Francie a rovněž starostovi partnerského francouzského města Méty," uvedl dnes ráno primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Kondolenci partnerskému francouzskému městu Romans-sur-Isere plánuje poslat také primátor Zlína Miroslav Adámek.

"Primátor pošle za město soustrastný dopis francouzské ambasádě a zapálíme svíčku u pomníku obětem okupace z roku 1968," uvedla mluvčí radnice v Liberci Zuzana Minstrová.

Kondolence francouzskému velvyslanci plánují odeslat, nebo už tak učinily rovněž radnice v Praze 3 a 6. Před úřadem třetí městské části vlaje černá vlajka. Šestá pražská část vyvěsila na své radnici francouzskou vlajku a ostatní vlajky stáhla na půl žerdi. Vlajka Francie vlaje také na úřadě Prahy 5, Libuše - Písnice, jihomoravských Drnovic nebo Bolatic v Moravskoslezském kraji.

Zastřelené novináře uctí i pražské Národní divadlo. "Reprízy ve všech našich divadlech dnes zahájí symbolická minuta ticha," informoval ČTK mluvčí ND Tomáš Staněk, podle něhož se k tomuto kroku připojí i další české scény.

Atentát dnes odsoudil český Odborový svaz hromadných sdělovacích prostředků Media. "Tento nanejvýš politováníhodný zločin nastoluje povinnost pro všechny žurnalisty po celém světě, jimž jde o uchování demokratických principů a svobody slova, mnohem důsledněji odhalovat a otevřeněji pojmenovávat skutečný stav věcí, kořeny zla, jež k podobným tragickým událostem vedou," uvedl v prohlášení.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Praha Velvyslanectví Francie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy