Boj o zámek Opočno: Restituční kauza Colloredo-Mansfeldové obnovena

Hradec Králové - Spor o zámek Opočno na Rychnovsku se táhne již 24 let a konec v nedohlednu. Krajský soud v Hradci Králové dnes povolil obnovu řízení v restituční kauze. Dědička původních majitelů Kristina Colloredo-Mansfeldová předložila dva nové důkazy. Hodnota památky je přes miliardu korun. Zámek zabavený nacisty převzal po skončení války stát na základě Benešových dekretů. Rodina po roce 1948 emigrovala.

Soudce hradeckého soudu Igor Pařízek uvedl, že ve svém rozhodnutí senát hradeckého soudu vycházel ze závazného právního názoru Ústavního soudu. "Žalobkyně předkládá dva nové důkazy, o kterých v původním řízení nevěděla, a které prokazují židovský původ jejího otce a její babičky," uvedl Pařízek.

Právní zástupce Colloredo-Mansfeldové Tomáš Nahodil dnes řekl, že rozhodnutí krajského soudu bylo posledním kamínkem v mozaice, který byl potřeba k tomu, aby proběhlo opětovné projednání restituční kauzy. "Novými důkazy prokazujeme poslední z podmínek, která je nutná pro restituci opočenského zámku. To znamená částečně židovský původ, respektive rasovou persekuci rodiny Collloredo-Mansfeldů," řekl Nahodil.

Právní zástupce památkářů Miloš Hošek dnes naopak novinářům řekl, že majetek byl konfiskován po právu a měl by zůstat státu. Hošek připustil, že památkáři ve věci zřejmě podají dovolání. "Předpokládám, že musíme využít všechny procesní nástroje, které právní řád umožňuje," řekl Hošek.

Okresní soud v Rychnově kývl na obnovu řízení loni v říjnu. Soudce Ondřej Rott tehdy uvedl, že obnova řízení byla povolena, protože Ústavní soud dospěl k závěru, že listiny, které žalobkyně předložila, by jí mohly přinést příznivější rozhodnutí ve věci. Soudy v Rychnově, Hradci Králové i Nejvyšší soud obnovu řízení dříve zamítly, ale Ústavní soud loni v březnu stížnosti, kterou podala Colloredo-Mansfeldová, vyhověl.

Dědička se obnovy řízení domáhala na základě údajně nového důkazu, který nemohla uplatnit v původním řízení. Výpis z Almanachu židovské šlechty z roku 1913 podle ní dokazoval, že její babička byla židovského původu a že konfiskace majetku nacisty v roce 1942 měla nejen politické, ale také rasové pozadí.

O pomezním hradu Opočno se píše již v Kosmově kronice k roku 1068. Pravděpodobně zde stálo při staré obchodní stezce slavníkovské hradiště, na jehož místě byl v 1. polovině 14. století postaven panský gotický hrad, který v roce 1425 pobořili sirotci. Jeho ruiny upravili Trčkové z Lípy. Vilém Trčka nechal v letech 1552 - 1567 hrad přestavět na velkolepý renesanční zámek. Po roce 1600 byl areál doplněn jednopatrovým letohrádkem, kaplí a míčovnou.

V roce 1636 získali panství Colloredové. Po požáru koncem 17. století došlo v roce 1716 k barokním stavebním úpravám podle projektu G. B. Alliprandiho. V roce 1813 proběhlo na zámku jednání představitelů protinapoleonské koalice.

Související

Více souvisejících

Zámek Opočno restituce soudy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 31 minutami

před 33 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy