Matka paterčat promluvila. Takhle to bylo s fackou

Praha - Pečovatelka a patronka rodiny paterčat Klára Vítková Rulíková v nedávném rozhovoru pro Ona Dnes promluvila o soukromých záležitostech rodiny paterčat, čímž rozpoutala vlnu vášnivých debat i ostrých poznámek. Tvrdí, že se v rodině plýtvá jídlem a matka Alexandra Kiňová podle ní situaci nezvládá. Ta se nyní ale rozhodla bránit a uvádí věci na pravou míru.

"Upřímně doufám, že tento rozhovor pomůže osvětlit některé nepravdivé věci, které se objevily v rozhovoru s Klárou," řekla Kiňová v rozhovoru pro server Romea. Více než matka ale mluvila Petra Dobiášová, tréninková pracovnice, která do rodiny začala docházet jako takřka hned po narození paterčat.

Ta tvrdí, že péče o děti byla vážně náročná. "Děti se krmily po 3 hodinách. Mezi každým krmením musela Saša odstříkat mateřské mléko. Pečovatelky nesměly připravovat ani Sunar, takže ho připravila Saša. Mezitím se děti na přeskáčku budily a usínaly, žádaly si pozornost, použitých plen bylo denně nepočítaně, stejně tak mokrých bodýček, dupaček a látkových plen na krmení. Zapnout pračku a sušičku pečovatelky nesměly, přitom denně bylo potřeba vyprat 5 plných praček prádla. Krmení jednoho dítěte trvalo minimálně 15 minut. Přebalovat děti nebo se jich jakkoli dotknout mohly pečovatelky pouze pod dohledem někoho z rodiny. Jít s dětmi na vycházku nešlo bez mužské pomoci – trojkočárek neprojede dveřmi, musí ho vynést, pět dětí v korbičkách taky něco váží. Otec jezdil do práce..." popisuje situaci Dobiášová.

Podle ní pečovatelka Vítková Rulíková většinou přijela pomáhat jen v doprovodu kamer. "Víte, kolikrát jsem ji v životě viděla? Na to, že je to můj zaměstnavatel, jsme se viděly párkrát při natáčení, teprve po roce jsem si s ní domluvila hodinovou schůzku bez kameramanů či přítomnosti kohokoliv dalšího," prozradila.

Vyvrávila také tvrzení o plýtvání jídlem. "Ze začátku nebyl čas vařit, jídlo nosila babička. Když v listopadu nastoupila Dáša, měla Saša víc času na vaření. Dnes se vaří denně. Většinou se jídlo hned sní, zbytky putují do lednice a dle potřeby si je každý ohřeje. Žádné velké plýtvání v tak velké rodině opravdu nehrozí. Naopak," řekla serveru.

Dobiášová také vysvětluje facku, kterou dostala od babičky jedna z vychovatelek. "Nová pečovatelka, která byla poslaná víceméně čerstvě z úřadu práce, byla v domácnosti jen pár hodin a nechala spadnout jedno z dětí ze sedačky na zem. Saša a druhá pečovatelka ji několikrát upozorňovaly, že se děti už umí samy přetočit a odstrčit, že je potřeba je hlídat. V okamžiku, kdy šly pro nachystané věci na procházku, dítě spadlo. Paní nechala plačící dítě na zemi a vůbec si ho nevšímala. Když pak babička zjistila, co se stalo, bouchly jí po tom všem nervy," prozradila.

Situace u Kiňových se ale postupně zlepšuje. "Od dubna do srpna ukázali, že to Saša a Tonda s pomocí babičky, dědy a bratra zvládnou. Z pečovatelské služby chodily pečovatelky na 3 hodiny dopoledne a 1 hodinu večer pomoci s úklidem a hlavně žehlením. Dodnes to funguje tak, že pečovatelka vytře v kuchyni, vyluxuje v dětském pokoji, umyje nádobí, vyžehlí a pokud zbude čas, může pomoct třeba nakrájet brambory, vařit ale nesmí," tvrdí Dobiášová.

Související

Školství

Jediná česká paterčata šla poprvé do školy. Podle rodičů se velmi těšila

Na první cestu do školy se dnes spolu s ostatními prvňáky vydala také jediná česká paterčata, která se narodila před sedmi lety tehdy třiadvacetileté Alexandře Kiňové. Školu navštěvují v Milovicích na Nymbursku, kde rodina žije. Podle matky i otce se paterčata na svou premiéru ve školních lavicích velmi těšila.

Více souvisejících

Alexandra Kiňová (matka paterčat) děti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy