Teta útočníka na Hrůzu: Máchal rukama, rána padla nešťastnou náhodou

Ostrava - Loňský útok na zpěváka Michala Hrůzu v ostravské Stodolní ulici označila dnes u ostravského soudu matka a teta obžalovaných jako nešťastnou náhodu. Žena byla přímo na místě incidentu, po němž byl zpěvák několik dnů v bezvědomí. Hlavní líčení v kauze dnes pokračovalo u krajského soudu výslechem svědků. Vypovídaly také přítelkyně obžalovaných i očití svědci události.

Před soudem stanuli bratranci Nikolas Agoratsios a Patrik Kaifáš, kteří se loni na ulici postrkovali a hádali. Do konfliktu se vložil Hrůza a chtěl zavolat policii. Agoratsios mu dal facku a Kaifáš zpěváka podle obžaloby udeřil pěstí. Hrůza upadl a skončil s krvácením do mozku v bezvědomí v nemocnici. Během výslechu žena, která je matkou Agoratsiose a tetou Kaifáše uvedla, že její synovec máchal rukama. "Byla to nešťastná náhoda. Patrik nebyl při smyslech, byl opilý," řekla.

Společně se synem, jeho bratrancem a jejich přítelkyněmi trávila loni noc z 16. na 17. července v barech Stodolní ulice. Dnes vypovídaly i přítelkyně obou obžalovaných. Obě byly v době incidentu na místě. Jedna z nich dokonce s Hrůzou mluvila a omlouvala se mu za chování mladíků. Zpěvákovo napadení ale nezaregistrovala ani jedna. "Nevšimla jsem si toho, Stála jsem zády," řekla jedna z nich. Obě si všimly až toho, jak zpěvák leží na zemi a nezvedá se.

To viděla i sedmnáctiletá dívka, které seděla s kamarádkou na obrubníku před klubem. a uvedla, že viděla skupinu lidí, která napadla staršího muže. Viděla i to, jak ten po úderu upadl na zem. "Všichni volali, že je mrtvý. Běžela jsem tam. Volala záchranku. Pak jsme mu podle instrukcí poskytovali první pomoc. Snažili jsme se jej udržet při životě," řekla dívka. Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek výslechem soudní znalkyně.

Podle dozorujícího státního zástupce Davida Bartoše se Hrůza zachoval jako slušný člověk, když se snažil uklidnit spor obžalovaných mladíků. Ti se hádali kvůli přítelkyni jednoho z nich. "Chtěl zabránit rvačce, a to se obrátilo proti němu," řekl státní zástupce před zahájením procesu. Oba mladíky viní z vydírání a výtržnictví. Jednomu hrozí čtyřletý trest a druhému, po jehož úderu Hrůza upadl, až osmiletý pobyt ve vězení.

Hrůza se hlavního líčení osobně neúčastní. Není zatím ani předvolán jako svědek, po úrazu totiž trpí výpadkem paměti a incident si nepamatuje. Jeho zmocněnkyně dnes u soudu předložila nárok na odškodnění. Za úraz a zdravotní problémy požaduje umělec 2,6 milionu korun. Dalších 74.000 požaduje společně s manželkou. Jedná se o náklady spojené s dojížděním manželky Lindy do Ostravy a její ubytování v hotelu.

Před soudem stanuli bratranci Agoratsios a Kaifáš, kteří se loni ve Stodolní ulici postrkovali. Do potyčky se vložil zpěvák Hrůza. Ten chtěl zavolat policii. Proto mu Agoratsios nejprve dal facku. Když na volání policie trval Hrůza dál, zasáhl podle obžaloby Kaifáš. Zpěváka udeřil pěstí. Agoratsios se ke všemu přiznal a svou výpovědí usvědčil i druhého obžalovaného, který tvrdí, že si nic nepamatuje.

Hrůza skončil po útoku s krvácením do mozku a v bezvědomí v ostravské městské nemocnici. Tam se podrobil operaci. Stav zpěváka se postupně zlepšil natolik, že 11. srpna nemocnici opustil. Jeho léčení pokračovalo v rehabilitačním zařízení v Čechách. Nyní již opět pracuje s kapelou a připravuje turné, které zahájí 19. března koncertem v Praze.

Související

Michal Hrůza

Útočník v Praze bezdůvodně napadal kolemjdoucí. Zpacifikoval ho zpěvák Michal Hrůza

Policisté hledají další možné oběti muže, který v pondělí večer v pražských Dejvicích bezdůvodně udeřil pěstí nejméně sedm lidí. Podezřelý je nyní v psychiatrické léčebně a po propuštění budou kriminalisté zjišťovat motiv jeho jednání. Případ zatím prošetřují pro podezření z výtržnictví a ublížení na zdraví, uvedl dnes na webu pražské policie její mluvčí Jan Daněk.
Michal Hrůza

Teď a tady, Most přes nikdy, světlo do tmy... Michal Hrůza má nové album

Strach těchto dnů přirovnává známý zpěvák a textař Michal Hrůza ke tmě, do které by rád vnesl svým albem světlo. Na hudební scéně figuruje přes dvacet let, na svém muzikantském účtu má nespočet hitů, a to jak vlastních, tak i těch, které napsal pro kolegy z branže. V albu Světlo do tmy se drží vztahů a obrací se k lásce. Ta pro něj znamená světlo, jež se snaží vnést do dnů pohlcených depresí a smutkem.

Více souvisejících

Michal Hrůza (zpěvák) soudy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy