Klokánky dluží 22 milionů, skončí stovky dětí na ulici? Stát to neřeší

Praha - Fond ohrožených dětí, provozovatel zařízení Klokánek pečující o děti, které by jinak skončily v ústavech, má vážné finanční problémy. Dnes (úterý 21. 4.) mu totiž vypršel termín, ve kterém měl České správě sociálního zabezpečení uhradit dlužných 22 milionů korun.

Informaci potvrdila pro TV Nova Marie Vodičková, ředitelka FOD. "Pražská správa sociálního zabezpečení nám nepovolila splátkový kalendář na nedoplatek 22 milionů včetně penále s tím, že pokud do dneška částku neuhradíme, může být zahájena exekuce," řekla Vodičková s tím, že ČSSZ může účty fondu obstavit i bez posvěcení soudem.

"Pokud by to skutečně udělali a obstavili nám účty, Klokánky by zřejmě brzy skončily, protože bychom neměli ani na potraviny," dodává. V tuto chvíli mají prý Klokánky peníze ještě zhruba na týdenní provoz. Ředitelka fondu se proto snaží sehnat peníze kde to jde, obrací se nyní jak na finanční instituce, tak na veřejnost, která byla i do současnosti v podstatě hlavním sponzorem ústavů.

Šéfka fondu se proto obrátila i na vládu, díky jejíž novele přišel Klokánek o téměř 30 milionů korun, když politici odmítli fondu povolit vyšší počet dětí v jednotlivých zařízeních. "Nedávají nám ani korunu na děti, o které se staráme, protože jsou prý nadpočetné," říká Vodičková.

Celý problém se týká přibližně 570 dětí. V Klokáncích je jich z nich 450. Marie Vodičková ale doufá v dobrý konec. "Celý projekt vznikl za většinové podpory veřejnosti a byla by škoda, kdybychom si jej kvůli špatnému zákonu nechali vzít," říká.

Současně také požádala Správu sociálního zabezpečení o nový splátkový kalendář. Ten by se pokusila splácet ze sbírky veřejnosti či dalšími získanými prostředky. Pokud byste chtěli Fondu ohrožených dětí přispět, můžete tak učinit ve prospěch účtu 3055103/0300.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman s dcerou předali klokánkům dar milion korun

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky milion korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let. Podle Kupkové jim Zeman věnoval od roku 2015 celkem 16,450.000 korun. Klokánky patří mezi zařízení pro okamžitou pomoc dětem v krizové situaci. Fond podle svého webu provozuje těchto zařízení 15, je v nich 322 míst.
Miloš Zeman

Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

Více souvisejících

klokánek děti čssz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy