Cheb by mohl získat státní podporu k rozvoji

Cheb – Chebské průmyslové zóny by mohly získat podporu od státu. Ten slíbil podporu některým regionům, aby podpořil vznik pracovních míst. Cheb sice není zařazen v oblastech, kterých se má pomoc týkat. Premiér Sobotka se při dnešním setkání se starostou Chebu Petrem Navrátilem (ČSSD) nechal slyšet, že by se to mohlo změnit.

Stát slíbil podporu Moravskoslezskému, Ústeckému a Sokolovskému regionu, chce jim dát až 300 tisíc korun na vznik pracovního místa v průmyslových zónách. Cheb sice mezi tato místa nepatří, ale podpora zaměstnání v jeho průmyslové zóně by mohla přinést pracovní místa pro lidi ze Sokolovska.

Mělo by ale jít o zóny ve vlastnictví měst nebo krajů. Na Sokolovsku jsou ale všechny chystané zóny ve vlastnictví Sokolovské uhelné.

„Pan premiér přislíbil, že pokud nebude možné upravit podmínky pro podporu na Sokolovsku, což je pochopitelně ta stěžejní oblast, strukturálně postižená, tak by mělo logiku, aby podobná podpora se vztahovala i na chebskou zónu, protože může nabídnout i práci lidem ze Sokolovska," uvedl Navrátil. Ze Sokolova do Chebu se podle něj dnes dá dojet za čtvrt až půl hodiny, což je běžná dojezdová vzdálenost i pro obyvatele Sokolovska.

Podle Sobotky je chebská zóna úspěšná a má šanci se dál rozvíjet. „Může být důležitá i pro zaměstnanost lidí ze Sokolova. Pokud by se podařilo zónu rozšířit a získat investory, mohla by snížit nezaměstnanost i na Sokolovsku," řekl ČTK Sobotka.

V Chebu už jedna průmyslová zóna je, druhé by měla vzniknout jen o kousek dál. „V tuto chvíli musíme dosáhnout toho, aby zde zóna mohla vzniknout, takže o tom bude jednat kraj a město s ministerstvem průmyslu a životního prostředí. Pokud se podaří dosáhnout výsledku, tak můžeme jednat o podporách," uvedl Sobotka, podle kterého by byly logické, pokud by zóna v Chebu pomohla snížit nezaměstnanost na Sokolovsku. Zároveň ale upozornil, že nejprve je nutné podívat se na konkrétní podmínky pro přidělování dotací.

Související

Seismograf, ilustrační fotografie

Chebsko dnes zasáhlo zemětřesení o síle přes 3 stupně

Severovýchod Chebska zasáhlo dnes dopoledne zemětřesení, jehož nejsilnější otřes přesahoval magnitudo 3. Doprovázely ho slabší otřesy a země se na hranici Chebska a Sokolovska stále chvěje. Podle odborníků může jít o zemětřesný roj, ve které se mohou vyskytnout i silnější otřesy, zjistila dnes ČTK.

Více souvisejících

cheb Průmysl dotace

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy