Téměř polovina Čechů zemře na nemoci srdce a cév, nepodceňujte prevenci

Praha - Na nemoci srdce a cév umírá 45 procent Čechů. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) proto zájemcům nabízí dnes odpoledne na Václavském náměstí preventivní prohlídku. Můžete si nechat změřit cukr a cholesterol v krvi. Odborníci vám poskytnou také rady ohledně zdravého stravování a odvykání kouření.

Podle lékařů z IKEM jedinou šancí na zlepšení nepříznivé statistiky je změna životního stylu a prevence, kterou ale většina lidí podceňuje. Rozhodli se vyjet za pacienty, protože velká část rizikových lidí do ordinací nedorazí. Podle přednostky pracoviště preventivní kardiologie IKEM profesorky Věra Adámkové podobné akce už dříve potvrdily svůj smysl. Podařilo se tak odhalit vážné zdravotní problémy, a to včetně cukrovky, závažných poruch funkcí srdce nebo extrémně vysoký tlak.

Akci nazvanou Milujte své srdce zahájí ve 14:30 přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk a pražská primátorka Adriana Krnáčová. Účastní se i jako sportovci - čeká je duel na spiningových kolech.

Nemoci srdce a cév jsou v ČR nejčastější příčinou úmrtí, umírá na ně 45 procent lidí. Infarkt připraví o život ročně 5000 až 6000 Češek a Čechů. V ordinacích praktiků se téměř polovina lidí léčí s vysokým tlakem, každý desátý má ischemickou chorobu srdeční a 36 procent cévní onemocnění mozku.

Infarkt se dostaví náhle při pocitu plného zdraví - většinou při větší tělesné námaze nebo duševní zátěži, kdy se zvýší potřeba zásobování kyslíkem. Ohlašuje se řezavou a pálivou bolestí za hrudní kostí, bolest vystřeluje do ramene, levé paže, krku, dolní čelisti a často též do oblasti žaludku a do zad. Pacient trpí silným pocitem strachu za smrti, dostavují se dechové obtíže a známky srdeční slabosti. Někdy ale mohou být tyto příznaky jen mírné. Nemocný cítí spíše bolesti břicha, paží nebo krku, a proto často ani nezavolá pomoc. Hlavně u žen se někdy bolest na hrudi vůbec nemusí objevit, typické jsou spíše bolesti zad, informuje cpzp.cz.

Při srdečním infarktu je nutné rychlé jednání. Lékaři nemocnému pomohou tak, že mu do žíly vstříknou léky, které ucpanou tepnu uvolní. Často se provádí i angioplastika. Do tepny se vloží balónek, který ji rozšíří. Do stěny tepny se zároveň zabuduje kovová pružinka, která brání jejímu dalšímu zužování.

Srdce může zradit i velmi mladé lidi, dokonce školáky. Ohroženi jsou hlavně sportovci. Srdeční nemoci se někdy navenek vůbec neprojevují, proto je pro rodiče obtížné zjistit, že něco není v pořádku. Zpozornět by ale měli, když se dítě nápadně zadýchává, nestačí ostatním dětem v hrách nebo při sportu a musí často odpočívat. Varovným signálem je, když omdlí. Taková situace by už neměla zůstat bez povšimnutí, na místě je rychlá návštěva dětského lékaře, který rozhodne, co dále dělat.

Související

Více souvisejících

zdraví ikem Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy