Je to venku. Landa zveřejnil píseň o Karlu IV.

Praha - Pražská ČSSD nechce, aby hymnu pro oslavy 700. výročí narození Karla IV. psal pro hlavní město zpěvák Daniel Landa. Ten si s tím ale hlavu neláme a dnes zveřejnil text písně na sociální síti.

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) Landa pouze přišel s nápadem, že by nějaká znělka měla vzniknout. Oslavy výročí budou příští rok, vzniknout má i nové muzeum. "Neznamená to, že by měl hymnu psát zrovna on. Budeme oslovovat i další autory a rozhodovat bude konsorcium lidí," řekl včera ČTK Wolf.

Proti nápadu, aby hymnu složil Daniel Landa, se ohradil také například předseda Spolku studentů historie FF UK Daniel Ort. "Myslím, že dnes hodně lidí nebere Landova vystoupení zcela vážně. Ale vzhledem k tomu, že má stále velké množství fanoušků, je podle nás o to důležitější akcentovat nebezpečný etnicky nacionální aspekt jeho světonázoru," řekl serveru EuroZprávy.cz.

Psali jsme:
Hymna pro oslavy Karla IV. v ohrožení? Koalice neví, jestli chce Landu
„Nebezpečný“ Landa? Hymna o Karlu IV. dopálila studenty. Zjistili jsme víc
 

Ani to ale zpěváka netrápí a dnes na facebooku zveřejnil text své nové písně. "Text písně ke Karlovi IV, která je napsaná a plánovaná na podzimní CD Žito vedle další písně, která pojednává o smrti Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku," připsal k tomu.

NOVÝ JERUZALÉM

Tvůj otec Jan, král, tuhle zemi neměl nikdy příliš rád.Pro její vzdor, vztek, intriky a primitivní směr.Přijel jsi sem k nám, nedali ti k nocování žádnej hrad.Zapadlý Čechy, černá díra, bídná královna všech děr.

Však ty jsi byl syn, starý český krve rodu Přemysla.Takže sis řek, že tady musí slavný město stát.Ta stará zem je napojená na hvězdy a na čísla.Drahokam v blátě jen ho pracně z toho bláta vydlabat.

Naše české království je krajina Tvý matkyBůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,(jako) věčná hvězdná Brána, kde jsou odemčený vrata.

A tak sis řek, já proměním sluj plnou trní v zahradu!Jak Matku svou ji budu vroucně milovat a ctít.Vložil jsi sem část původního nebeskýho pokladu.Jak Nový Jeruzalém nakázál jsi Prahu postavit.

Naše české království je krajina Tvý matkyBůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,(jako) věčná hvězdná Brána kde jsou odemčený vrata.Pozval jsi sem k nám ze všech koutů světa slavný mudrce.

Ať proměněj zem v chrám, kterej označuje střed.Pramáti všech škol zasadil jsi tady přímo do srdce!Kámen vzácnej na koruně září aby očaroval svět.Naše české království je krajina Tvý matky...

Související

Ve stylu Komentář

K očkování už vybízí Landa i Volný? Lumpenkavárna vrací úder aneb hybridní válka naruby

V posledních dnes se na sociálních sítích začaly objevovat fotografie Daniela Landy, doplněné všelijakými citáty o tom, jak skvělé je očkování. Je to nový trend mezi takzvanými „lidmi z pražské kavárny“ – a zdá se, že si poprvé všimli, jak snadné je vytvářet takový ten druh obsahu, za který by ještě před pár lety ukřižovali kdekoho – totiž fakenews. Je to hezký příklad toho, jak by řekl Machiavelli – účel světí prostředky.

Více souvisejících

Daniel Landa Karel IV. (700 let od narození)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy