Dejvice budou bez pitné vody i dnes, válčí s bakteriemi

Praha - Vodu v Dejvicích a Bubenči stále nelze označit za pitnou. Kvalita vody v síti se ale výrazně zlepšila, oznámily dnes Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Podle předběžných výsledků jsou koliformní bakterie stále v pěti z 19 v pondělí odebraných vzorků vody. Bakterie způsobující střevní potíže zůstávají stále ve vodovodu v objektech vysokoškolských kolejí, kde kontaminovanou vodu z kohoutků nevypustili. Podnik proto apeluje na obyvatele kolejí, aby tak učinili.

"Výsledky testů ukázaly, že v některých odběrních místech jsou stále zbytkové hodnoty koliformních baktérií. Pokud na všech místech nebudou hodnoty nulové nelze vodu označit za pitnou," uvedl tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Zvýšené dávky chloru a proplachy sítě však zabraly. Vodu lze nyní používat k běžné hygieně s výjimkou ústní. Parametry se natolik zlepšily, že vodu lze používat i po převaření.

PVK nadále vyzývají obyvatele, veřejné instituce i majitele soukromých objektů k odpouštění vody. Tím totiž dojde k dezinfekci celé sítě.

Na všech fakultách ČVUT už ale začalo zkouškové období, a část studentů proto na kolejích není. "Všichni ví, že by to měli odpouštět, studenty jsme informovali. Je ale obtížené, zajistit to všude. Někde jsou umyvadla i na pokojích," řekl ČTK ředitel Správy účelových zařízení ČVUT Jaromír Příhoda. Kromě kolejí podle něj odpouštějí i v dalších budovách areálu.

Stále zůstávají uzavřené některé restaurace nebo zubařské ordinace. Jiné podniky fungují v omezeném režimu a vodu na vaření a mytí nádobí nosí z přistavených cisteren. Vedení PVK slíbilo, že jim ušlý zisk nahradí. Odškodněni budou také obyvatelé, kteří vyhledali se střevními potížemi lékařské ošetření. Po předložení lékařské zprávy dostanou asi 5000 korun. Násobně vyšší částka čeká lidi, kteří museli být hospitalizováni.

Pokračuje také hledání příčiny havárie. Za nejpravděpodobnější Pražské vodovody a kanalizace (PVK) považují existenci slepého ramene nezaneseného v mapách vodovodní sítě. Pomocí kamery ho vodohospodáři hledají od úterního rána na asi kilometrovém úseku potrubí od vodojemu Andělka ve Střešovicích, které ústí u hotelu Diplomat na Evropské třídě. S průzkumem budou pokračovat po vybudování dalších výkopů, kterými kameru do potrubí spustí. Z jednoho místa může ujet jen 200 metrů na každou stranu.

Bez pitné vody jsou obyvatelé Dejvic a Bubenče už od neděle, náhradní zásobování zajišťuje více než 60 cisteren v ulicích. Obchody zaznamenaly zvýšený zájem o balenou vodu, radnice začala v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Opatření se týká 32.000 lidí.

Související

Více souvisejících

Praha vodovody a kanalizace Voda

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy