Útočník z Břízy krátce před vraždou knihovnice napadl i lékařku

Plzeň - Několikrát vyhrožoval, "že někoho zabije", napadl lékařku. Přesto se stále pohyboval na svobodě. 25. května ale vzal nůž a skutečně někoho zabil. Všichni se ptají, proč takový člověk nebyl pod dozorem v léčebně?

Vratislav A., který před dvěma týdny zavraždil v Horní Bříze sedmadvacetiletou knihovnici Hanku, několikrát vyhrožoval, "že někoho zabije". Dokonce krátce před vraždou zaútočil na svou psychiatričku.

O napadení lékařky krátce před smrtí knihovnice, informoval Blesk, který se odvolává na zdroj blízký rodině Vratislava A. Podle něho policisté během vyšetřování narazili na nejasnosti ohledně jeho psychickém stavu, vyžádali si další lékařskou zpráv. Jenže ta se už nestihla... Vratislav A. mezi tím vraždil.

Vratislav A. byl za poslední tři roky hned sedmkrát hospitalizován na psychiatrii. Navíc několikrát vyhrožoval, "že někoho zabije". A to i při své poslední hospitalizaci v Dobřanech před třemi měsíci. Tehdy ho s psychiatrie pustili s tím, že není agresivní. Jenže zanedlouho napadl lékařku a následně dokonce vraždil.

Kvůli tomuto případu už však v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech padaly hlavy. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal ředitele a rezignoval i primář oddělení, na kterém byl Vratislav A. hospitalizován.

Vratislav A. osudného dne šel do knihovny na internet, kam chodil pravidelně. Podle svědků se s knihovnicí pohádal a řekl jí, ať na internetu vyhledá číslo na reportéry TV Nova. Po telefonátu ženu pobodal kuchyňským nožem, který si zřejmě přinesl s sebou. Poté vyšel ven před knihovnu, kde stáli lidé. Nechali ho odejít, ale policie vraha o pár minut později dopadla u nádraží v Horní Bříze.

Související

Zdravotnictví

Rodina knihovnice zabité schizofrenikem stáhla žalobu

Horní Bříza - Rodina osmadvacetileté knihovnice, kterou v roce 2015 v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku napadl a ubodal psychicky nemocný muž, stáhla civilní žalobu proti útočníkovi. Nepožaduje už ani odškodnění po Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, kde byl vrah hospitalizován a odkud ho lékaři pár měsíců před útokem propustili. Žalobu podával před rokem k soudu advokát rodiny Jaroslav Svejkovský. Dnes informoval o tom, že ji rodina stáhla, píše server iDnes.

Více souvisejících

vražda knihovnice (Horní Bříza 26. 5. 2015) psychiatrie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy