Čech o vlásek unikl atentátníkovi z Tuniska. Střelce natočil na video

Brno – Střelba atentátníka v tuniském letovisku Sousse šokovala svět. Atentátník si na pláž plnou turistů přinesl kalašnikov a začal bezhlavě střílet. Svědkem útoku byl také Čech, který byl na místě na dovolené. Na sociálních sítích zveřejnil video, na kterém zachytil střelce. Nikdo, kdo to někdy nezažije, neuvěří, jak je to strašné, říká.

Po útoku, který se v letovisku odehrál 26. června, na místě zůstalo 39 mrtvých. Mohl mezi nimi být i pan Drahomír, který se do Sousse vydal na dovolenou. „Tak, dnes je dvanáct dní po teroristickém atentátu na pláži v Tunisku, který jsem osobně prožil. Byl jsem od atentátníka vzdálený zhruba sto metrů, když začal střílet," napsal před několika dny na Facebook.

//

Tak, dnes je dvanáct dní po teroristickém atentátu na pláži v Tunisku, který jsem osobně prožil. Byl jsem od atentátníka vzdálený zhruba sto metrů když začal střílet. Zhruba deset vteřin před střelbou jsem toto místo fotil. Ani v duchu jsem si nepředstavoval, že za malou chvilku uvidím padat na zem postřílené lidi. Když mě začaly létat kulky nad hlavou, tak v tu chvíli jsem si jenom přál rychle utéct. Nikdo kdo to někdy nezažije, neuvěří jak je to strašné. Jenom se modlíte ať vás nezasáhne. Denně se mě to v noci vybavuje jak blízko může být člověk ke smrti. Na fotce, kterou jsem těsně před střelbou vyfotil, je označené místo odkud střílel. Na videu je pak vidět, jak se těsně po střelbě prochází po naší pláží. A co z toho plyne? Byl to jen dvacetiletý student, nikdo by to do něho neřekl. A nyní se ptám, KOLIK TAKOVÝCH DVACETILETÝCH STUDENTŮ CHCEME DO REPOBLIKY PŘIJMOUT? VŽDYŤ NIKDO O NICH NIC NEVÍ. VŽDYŤ ANI V JEHO ŠKOLE NIKDO NIC NETUŠIL A VŮBEC NE V JEHO RODINĚ. Jenom prosím, aby se tento masakr už nikdy nestal. Proto apeluji na Vás všechny, abyste se zamysleli, jestli uprchlíky přijmout, nebo né.

Posted by Drahomír Foldyna on 7. červenec 2015

Jen několik vteřin před střelbou prý místo útoku fotil. „Ani v duchu jsem si nepředstavoval, že za malou chvilku uvidím padat na zem postřílené lidi. Když mě začaly létat kulky nad hlavou, tak v tu chvíli jsem si jenom přál rychle utéct," popisuje pan Drahomír s tím, že kdo to nezažil, nemůže nikdy pochopit, o čem mluví. „Jenom se modlíte, ať vás nezasáhne," píše na Facebooku.

„Denně se mně to v noci vybavuje, jak blízko může být člověk ke smrti," přiznává svědek vražedného útoku. „Nejhorší bylo, že postřelení lidé žili. Viděl jsem paní, jak se chtěla zvednout," uvedl Drahomír pro iDnes.cz. Měl prý strach, že se útočník vydá k i jeho hotelu. Nakonec ale vběhl do hotelu vedlejšího, pak už se ho policisté pokusili zadržet.

Na dovolené měl turista strávit celkem 10 dní, ještě v den útoku ale požádal o předčasný návrat.

Při útoku, ke kterému se přihlásil Islámský stát, zahynulo 39 lidí, mezi nimi byli i místní, většina obětí však pocházela z Velké Británie, Neměcka, Belgie nebo Francie.

Britské úřady včera vydaly varování, že podle informací tajných služeb v zemi hrozí další útoky zaměřené na turisty, doporučuje proto do Tuniska nejezdit. České úřady budou o situaci v Tunisku jednat dnes, zatím ale prý nemají informace, že by v zemi nebylo bezpečno.

Související

Tunisko

Vražda v Tunisku: Soud asi proběhne v Africe, verdikt může být nevratný

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Více souvisejících

Tunisko Teroristické útoky v Tunisku zbraně

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy