Drsné probuzení: Aktivisté pustili uhlobaronovi pod okny hluk z rypadla

Třebívlice (Litoměřicko) – Jaké to je žít v blízkosti rypadel a neustálého hluku těžby? To se dnes ráno rozhodli aktivisté ukázat spolumajiteli těžební společnosti Severní energetická Janu Dienstlovi. Lidé z iniciativy Limity jsme mu pod okna jeho domu pouštěli zvuk těžebních rypadla. Podle těžaře jde jen o mediální divadlo.

Aktivisté tak chtěli ukázat, v jaké prostředí by museli žít obyvatelé Litvínova, pokud by se prolomily takzvané těžební limity v dole ČSA. Sebou si asi třicítka odpůrců prolomení limitů přinesli transparenty a maketou kola rypadla pouštěli organizátoři opakovaně záznam hluku velkorypadla. "Je zapotřebí konfrontovat majitele a prostřednictvím akce i vládu, co by prolomení limitů znamenalo," řekl Josef Patočka, mluvčí iniciativy Limity jsme my, která akci pořádala.

Před bývalým mlýnem, ve kterém Dienstl osobně nebyl, protestoval i Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. „Kdyby mu šlo o věc, může zavolat a rád ho vyslechnu. On ale raději počká, až odjedu do zahraničí, aby se se mnou nemusel setkat," uvedl Dienstl ve stanovisku zaslaném ČTK. „Projíždí benzin, obtěžuje slušné lidi a za peníze určené na ochranu životního prostředí pořádá mediální divadlo pro svoje osobní zviditelnění," prohlásil Dienstl.

Organizátoři předvedli scénku, co by následovalo, pokud by nemovitost Dienstla musela být vyvlastněna. „Všichni vědí, že už jsem několikrát veřejně prohlásil, že pokud by se můj dům měl bourat ve veřejném zájmu na základě rozhodnutí vlády, tak to přijmu," uvedl Dienstl. Severní energetická už poslala obyvatelům Horního Jiřetína, který by v případě úplného prolomení limitů na ČSA zanikl, nabídku na odkup nemovitostí.

„Dnes ráno jsme si připravili překvapení pro jednoho z majitelů Severní energetická, konkrétně Jana Dienstla. Krátce po osmé hodině ráno aktivisté a aktivistky iniciativy ‪Limity Jsme My‬ spustili zvuk rypadla před branami Dienstlova sídla v Třebívlicích. Díky tomu si majitel Severní energetické mohl vychutnat zvuk, který by v případě prolomení limitů poslouchali někteří obyvatelé Litvínova desítky let, jelikož by se uhelný lom přiblížil na pět set metrů od hranice města," uvedli k akci aktivisté na sociálních sítích. Přidali i někok fotek z akce, které jsou dostupné zde.

//

Dnes ráno jsme si připravili překvapení pro jednoho z majitelů Severní energetická, konkrétně Jana Dienstla. Krátce po...

Posted by Jsem proti prolomení limitů těžby a zbourání Horního Jiřetína on 16. červenec 2015

Protestní akce budou podle Patočky pokračovat, dokud vláda o limitech nerozhodne. Poslední zmiňovaný termín je zatím srpen. Podle Dienstla jde však jen o mediální divadlo.

Související

Více souvisejících

Limity těžby hnědého uhlí Těžba uhlí OKD

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy