Boj s plameny u konce: Hasiči zlikvidovali požár u Lipníku a Spálova

Olomouc - U Lipníku nad Bečvou byl dnes zlikvidován rozsáhlý požár lesa, který vypukl v pátek odpoledne. Na místě zasahovalo patnáct jednotek se zhruba stovkou hasičů a technikou. S plameny bojovali hasiči také u Spálova na Novojičínsku. Oba požáry způsobil zásah blesku.

Požár zasáhl les na kraji vojenského výcvikového prostoru Libavá o rozloze čtyř hektarů. Na místo bylo v pátek postupně povoláno 15 jednotek hasičů i vojenský vrtulník, který oheň v nepřístupném terénu kropil vodou ze vzduchu. "Požár s největší pravděpodobností vznikl po úderu blesku," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

"Požár už byl zlikvidován. Všechny jednotky ukončují hasební a bezpečnostní práce na požářišti, které bude předáno zástupcům správy vojenských lesů," řekl krátce před 14:00 ČTK Hošák. Dnes ráno hasiči likvidovali poslední ohniska a celou oblast důkladně zkontrolovali. Místa, která stále vykazovala vyšší teplotu, vydatně zalili vodou.

Požár u Spálova byl vzdálen zhruba 17 kilometrů vzdušnou čarou od Lipníka nad Bečvou. "Celkem osm jednotek z řad profesionálních a dobrovolných jednotek bojuje od večera s požárem lesa u Spálova na Novojičínsku. Jedná se o les, který je ve velmi nepřístupném a svažitém terénu. Hasiči tak museli ve spolupráci se správci lesa hledat nejvhodnější přístupové cesty k požáru," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub.

Hořet začalo kolem 19:30. Na místo dorazilo devět cisternových automobilových stříkaček hasičů. V noci se podařilo hasičům dostat plameny pod kontrolu. Nyní vozí cisternami vodu k místu požáru a důkladně prolévají požářiště. Rozbíjejí požárem zasažené pařezy a dřevo, aby se s vodou dostali i do těch nejhůře přístupných hořících míst a důkladně je uhasili. Škoda se pohybuje okolo 100.000 korun.

Související

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem, se dnes opět výrazně zhoršily. Informují o tom italská média. Kvůli postupujícímu ohni, který začal ohrožovat domy, úřady nechaly evakuovat stovky lidí. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI. Kvůli zhoršení požárů v Itálii se dnes Řím rozhodl stáhnout z Česka své dva hasící letouny Canadair CL-415.
Pátým dnem bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Rozhovor

Za lesní požáry mohou v drtivé většině lidé, říká odborník. Obnovu by nechal na přírodě

Hasiči se aktuálně potýkají s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, v týdnu hořely také lesy na Zlínsku. Přírodní požáry jsou v horkých a suchých letních dnech velkým rizikem pro přírodu, mohou jí ale i prospívat, například pomáhat v přirozené obnově, tvrdí odborník na požární ochranu Martin Valdhans. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsal, jaká je šance na samovznícení a proč je těžké s požáry ve volné přírodě bojovat. Podle něj by lidé jako prevenci požárů měli přestat vysazovat nepřirozené smrkové monokultury.

Více souvisejících

požáry lesů v ČR Hasiči

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 55 minutami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy