Pokus o vraždu kadeřnice? Žena poznala jako útočníka Nečesaného, ten trvá na nevině

Hradec Králové - Kadeřnice, kterou pachatel předloni v únoru brutálně napadl v Hořicích na Jičínsku, dnes u soudu uvedla, že jako útočníka poznala Lukáše Nečesaného. Při původním jednání si tím nebyla stoprocentně jistá. Nečesaný, který je z pokusu o vraždu kadeřnice obžalovaný, dnes před Krajským soudem v Hradci Králové opět trval na své nevině.

Hradecký soud již dříve Nečesaného potrestal 16 lety vězení, Vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud letos v květnu původní rozsudek zrušil, případ vrátil k hradeckému soudu a Nečesaného propustil z vězení.

"Když jsem ho viděla v televizi, tak jsem ho poznala. Ty vlasy, ten úsměv, ty oči, byl to on," řekla kadeřnice. Při rekognici Nečesaného stoprocentně nebyla schopná označit, protože údajně špatně viděla. Napadená dnes u soudu popsala, jak ji útočník praštil březovým polenem do hlavy. Na druhou stranu nebyla schopná přesně popsat, jak byl pachatel oblečený. Řekla pouze, že měl bundu do pasu.

Nečesaný při své výpovědi zopakoval, že když přišel do kadeřnictví, žena zametala vlasy. "Řekla mi, že už končí, ať přijdu zítra. Pozdravil jsem a odešel," řekl Nečesaný, který dnes také popsal, že ho při zadržení začátkem března 2013 policisté kopali a mlátili. "Říkali, že mají přímé důkazy, že už mi nikdo nepomůže, ať se už přiznám," řekl u soudu. Nečesaný také řekl, že zpočátku nevěděl, že ho zatkli policisté, myslel si, že jde o únos. O tom, že jsou to policisté, se dozvěděl až v autě.

Odpoledne soud vyslechl policistu, který se účastnil zásahu při zadržení Nečesaného. Vypověděl, že zásah byl provedený profesionálně a v souladu se zákonem, ležící Nečesaný se podle něj snažil zadržení bránit. "V autě jsem se ho zeptal, zda ví, proč je zadržený a on mi řekl, že té paní nic neudělal," řekl policista. Odpoledne vypovídal také policista, který se jako vyšetřovatel podílel na ohledání místa činu. "Vzpomínám si, že tam byla na podlaze krev i stříkance po stěnách, provedli jsme zajištění stop," řekl soudu.

Před soudem dopoledne vypovídali i další svědci, například babička obviněného dnes uvedla, že obžalovaný přišel domů úplně v pohodě. "Chtěl po mně ostříhat, protože jde na schůzku s kamarádkou," řekla. Svou výpověď před soudem zopakovala také svědkyně, která v protějším vchodu telefonovala a přitom sledovala vchod do kadeřnictví. "Z kadeřnictví odešel malý chlapec, následně ta osoba vešla dovnitř, vyjít jsem ji neviděla. Stoprocentně vím, že nikdo jiný do kadeřnictví nevešel," řekla svědkyně.

Hlavní líčení je v případu nařízené také na 3. září, soud by měl vyslechnout znalce. Předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek dnes řekl, že poté bude jednání odročené, protože obhajoba trvá na výslechu všech zpracovatelů znaleckého posudku a někteří z nich se již z jednání omluvili.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal předloni 21. února v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Život jí zachránili lékaři. Nečesaný od začátku obžalobu odmítá. Soudu řekl, že se chtěl v kadeřnictví dát ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Nečesaný tvrdí, že žena musela být napadená až po jeho odchodu.

Lukáš Nečesaný se dnes k případu nechtěl vyjadřovat. Jeden z jeho obhájců Petr Dítě řekl, že je přesvědčený o tom, že jeho klient trestný čin nespáchal. "Od začátku máme z celého řízení špatný pocit, neprobíhá tak, jak by mělo," řekl Dítě. Postup policie a žalobců v případu kritizuje také otec mladíka Luděk Nečesaný, který stojí v čele liberecké krajské nemocnice. V červnu policisté Luďka Nečesaného obvinili z přijetí úplatku, za což mu hrozí pět až 12 let vězení. Spolu s ním je obviněná i jeho žena Šárka. Nečesaný je přesvědčen o tom, že za jeho obviněním je snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna.

Související

Lukáš Nečesaný

Nečesaný má od státu dostat za újmu 1,57 milionu korun

Lukáš Nečesaný, který byl stíhán a následně osvobozen v případu pokusu o vraždu kadeřnice na Jičínsku, má dostat od státu 1,57 milionu korun jako náhradu újmy. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informovala ČT na základě informací z justiční databáze. 
Lukáš Nečesaný

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Více souvisejících

Lukáš Nečesaný pokus o vraždu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy